В доклад, изготвен под  ръководството на сталиниста Валери Жаблянов, БСП призна на днешния си конгрес изборната катастрофа.Социалистите нищо не направили както трябва на изминалите евроизбори. Конспирацията им – победа на евровота и предизвикване на предсрочни парламентарни избори, напълно се разсъхнала след серия тактически и стратегически грешки. Червеният конкрес призна и пълната безпомощност на БСП пред изборната стратегия на Бойко Борисов в последната седмица преди вота.

Кураж й дойде на Корнелия Нинова и тя се провикна от конгресната трибуна, че БСП не се продава. „Тя не е стока – ако можете да купите 10-20 търговци в храма, зад каузата на партията стоим стотици хиляди“, заяви въодушевената Корнелия, която се отказа от оставката си, подадена след евроизборите.

“Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП”, заяви Корнелия Нинова.

Тя посочи, че оставката й е поискана ден след изборите от Георги Гергов. “След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана“, допълни Нинова.

Тя подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет.Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това- да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията.

Конгресът на БСП започна с призиви за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова, която набра още повече смелост. Тя оттегли оставката си и втора точка от дневния ред – гласуване й, отпадна.

“На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им:Наиграхте се последната една седмица – затворете си портфейлите, уважаеми господа”, подчерта Нинова. Тя визираше олигарха Гергов и сподвижниците му.

В същото време президентът Румен Радев, който беше на посещение в Труд, даде рамо на Нинова: „Ако опозицията бъде обезглавена, заплашена е демокрацията“, изказа се Радев и продължи, че Нинова знае какво прави, тя можела да поема отговорност. Иначе Радев не се месил в партийни дела, запитан какво е бъдещето на БСП. Но знае отлично какво е бъдещето на Корнелия, която заедно с руския генерал Решетников го инсталираха в президенството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here