Кметът Здравко Димитров опитва да потуши бунта на районните кметове, които открито възроптаха срещу проектобюджета  на Пловдив за 2020 година. За районите са предвидени по 300 000 лева извън средствата за издръжка и заплати. Това обрича на провал управлението им, тъй като кметовете няма нищо да свършат от обещаното в предизборната кампания.

Бюджетът  е удар срещу управляващата града партия  ГЕРБ, след като и кмет, и шестимата районни кметове са от тази партия. Действията на Димитров изглеждат като наказателна акция срещу ядрото на ГЕРБ, което е концентрирано в районните администрации.

„Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, коментира  Зико, който се видя днес с недоволните кметове.

Пловдивчани са категорични, че новата местна власт стартира изключително слабо  и за два месеца натрупа  негативи, които трудно ще бъдат простени – вдигане на данъците, слаб бюджет, както и заявено желание за теглене на кредит от 120 милиона.

Кметът е изправен пред реалната заплаха да бъде бламиран и от групата на ГЕРБ в ОбС, където трябва да се гласува и бюджетът, и параметрите на заема, ако преговорите с ЕИБ тръгнат добре.Сега опитва да шикалкави и да печели време с надеждата, че няма да бъде бойкотиран в Общинския съвет.

„Най-важният проект за нас е през 2020 или 2021 г. да стартираме ремонта и обновяването на Дондуковата , заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

„Проведохме много конструктивен разговор. Очакваме да има развитие в бюджетната рамка свързана с това, което може или не да се случи през следващата година в районите. Продължаваме да гледаме напред“, коментира кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той посочи, че най-важният проект е Околовръстното шосе и  преасфалтиране на ул. „Съединение“.

„Реализацията и строителството на две детски градини са най-важните в момента за район „Южен“. Едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата ще се финансира от бюджета на общината, както и реконструкцията на ул. „Даме Груев“, заяви Костадин Язов, като подчерта, че ще се работи и по проектиране на други обекти.

Кметът на „Западен“ Димитър Колев заяви, че при него има договор за събаряне на сградата на Гарнизонна фурна ,което е наложително, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна и с конструктивно проблеми. Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. Той уточни, че 350 000 лева са необходими само за събаряне на голямата сграда. „Реконструкцията ѝ може да струва повече от 2 млн. лв., а и гражданите, които живеят наблизо искат там да има парк“, обясни  Колев.  В плановете на районната администрация са и разширението на парк „Ружа“, който е предпочитан за посещение или паркинг зад студентските общежития. Кметът на „Западен“ подчерта, че комисия за въвеждане в експлоатация ще огледа многоетажния паркинг в края на месеца.

Не е взето и окончателно решение за съдбата на строящата се сграда, в която да се помещава администрацията на район „Северен“. Строителството е замразено от няколко години, като количествено-стойностните сметки трябва да се актуализират. „С предоставените от Община Пловдив 300 000 лева ще можем да закърпим дупките по асфалта и тротоарите, където е необходимо, както и една  детска площадка“, заяви кметът Стоян Алексиев, който съобщи, че ще бъдат реализирани и няколко големи проекта съвсем скоро в 4 микрорайона около бул. „Дунав“, свързани с подмяна на канализацията, осветлението, както и продължението на бул. „Северен“.

„Паркинг на стойност 500 000 лева планира кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. Той имял уверението,че към средата на годината ще има актуализация на бюджета и средствата може да бъдат отпуснати целево. „Желанието ни е да премахнем паважа по ул. „Славянска“, както и да подменим ВиК мрежата, изграждане на паркоместа на място на премахнатите гаражни клетки в кв. „Гладно поле“, „Каменица“, „Изгрев“.

„Имаме желанието да бутнем и голям брой незаконни постройки, особено, където се пречи за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони“, сподели още Иван Стоянов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here