“Започнахме площада през 2012 г., но никой не е предполагал, че това е толкова сложен проект и 5-6 г. не може да бъде завършен” коментира кметът Иван Тотев в интервю за БТВ. До 2 месеца площад “Централен”  ще е готов, обеща Тотев.

“Отдолу имаме римски форум на 2000 години, 5 археологически сезона. Това е площад, свързан с римския площад на Пловдив, и не може просто да смениш едни плочки. Положихме огромни усилия, помъчихме се, но до 2 месеца всичко ще е наред”, подчерта кметът, който отговори и на упреците, че проектите е трябвало да бъдат предварително проверени, преди да се кандидатства с тях. “Кандидатурата на Пловдив се правеше от ентусиасти, хора, изключително независими от общината, имаха много мечти и идеали. Те включиха проекти, които не бяха обследвани за това, какво е фактологичното състояние на конкретните обекти. Ако културна столица е инфраструктурен проект, може би трябваше, но това е културен проект. Тези 4 обекта са пренебрежимо малко за това, което ще се случи в Пловдив. Най-важният проект са хората и събитията, които ще се случат, имиджът на Пловдив”, отбеляза пловдивският кмет.

“Фактът, че включихме кино “Космос” в програмата, е огромно и тежко политическо решение. Община Пловдив искаше преди 7 г. да го разруши и да направи многоетажен паркинг. Фактът, че сме го включили, означава, че сме му дали живот”, заяви кметът.

“Ние сме над средното ниво и ще бъдем много успешна европейска столица на културата”, убеден е Тотев. Той подчерта подкрепата на правителството, но за Министерството на културата отговори, че би се замислил дали има подкрепа оттам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here