Кметът: Площадът готов до 2 месеца, но „Пловдив 2019“ е културен проект, не инфраструктурен

„Започнахме площада през 2012 г., но никой не е предполагал, че това е толкова сложен проект и 5-6 г. не може да бъде завършен“ коментира кметът Иван Тотев в интервю за БТВ. До 2 месеца площад „Централен“  ще е готов, обеща Тотев.

„Отдолу имаме римски форум на 2000 години, 5 археологически сезона. Това е площад, свързан с римския площад на Пловдив, и не може просто да смениш едни плочки. Положихме огромни усилия, помъчихме се, но до 2 месеца всичко ще е наред“, подчерта кметът, който отговори и на упреците, че проектите е трябвало да бъдат предварително проверени, преди да се кандидатства с тях. „Кандидатурата на Пловдив се правеше от ентусиасти, хора, изключително независими от общината, имаха много мечти и идеали. Те включиха проекти, които не бяха обследвани за това, какво е фактологичното състояние на конкретните обекти. Ако културна столица е инфраструктурен проект, може би трябваше, но това е културен проект. Тези 4 обекта са пренебрежимо малко за това, което ще се случи в Пловдив. Най-важният проект са хората и събитията, които ще се случат, имиджът на Пловдив“, отбеляза пловдивският кмет.

„Фактът, че включихме кино „Космос“ в програмата, е огромно и тежко политическо решение. Община Пловдив искаше преди 7 г. да го разруши и да направи многоетажен паркинг. Фактът, че сме го включили, означава, че сме му дали живот“, заяви кметът.

„Ние сме над средното ниво и ще бъдем много успешна европейска столица на културата“, убеден е Тотев. Той подчерта подкрепата на правителството, но за Министерството на културата отговори, че би се замислил дали има подкрепа оттам.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *