Кметът на Пловдив Иван Тотев поздрави пловдивчани по повод 134-та годишнина от Съединението на България и празника на града.

6 септември 1885 година е най-пловдивският ден в новата българска история. Преди 134 години нашите предци повеждат заключителния етап от борбата за обединение и  избират пътя – единение в името на националната идея. Пловдивчани имат статут и самочувствие, защото са изградили своя град не само като най-големия и най-богатия, но и като духовния център на българските земи. Но те избират да бъдат част от Обединена България.

Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза „Съединението прави силата“, който е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Урокът от тази история, случила се преди 134 години, е, че народът ни може да постигне и най-трудната национална цел, ако е ЗАЕДНО. Защото навсякъде по света уважават можещите, знаещите, образованите народи, които сами коват бъднините на своята Родина.

На нас, пловдивчани,  ни е лесно да помним и ценим, защото духът на Съединението е навсякъде около нас. Ние се гордеем с наследството на своите предци и неслучайно този ден е избран за празник на нашия град.

Днес Пловдив отново пише история като първия български град Европейска столица на културата. Градът ни се развива и променя, а резултатите са навсякъде около нас. Съчетанието на индустрия, образование, култура, обновена инфраструктура и градска среда правят Пловдив предпочитано място за живот.

В Деня на Съединението и Празника на Пловдив отправям към Вас искрените си пожелания за здраве,  щастие и  успехи.

Честит празник!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here