“Информациите за завишени нива на фини прахови частици /ФПЧ/  няколко поредни дни се преекспонира”, коментира кметът Иван Тотев замърсяването на въздуха през последните дни.

“Имайте предвид, че това са първите няколко поредни дни с по-мръсен въздух и с превишени ФПЧ. И нека да стане ясно, че в годините, когато ние сме били малки и сме расли, не е имало отчитане на ФПЧ. Сега ги няма и големите предприятия и заводи, тоест няма как въздухът да не е по-добър от това, което бе преди 30-40 години, коментира Тотев.

Завишението на ФПЧ в града е заради отоплението с дърва и въглища на първо място. И когато това се съчетае с местните условия – както бе в Пловдив последните няколко дни с мъгла, всичко става като под похлупак. Но това е няколко дни. В края на декември ще имаме нови данни и няма да се учудя, ако подобрим стойностите от миналата година” обясни кметът.

Според Тотев друг фактор за завишените ФПЧ е автомобилният трафик. “В Пловдив има все повече хора, което води и до повече автомобили в града.Последната година в местната хазна са влезли с милион повече приходи от данъци за автомобили. И не защото са увеличени, а защото има повече нови коли в града.”

Кметът бе категоричен, че ремонтите не са фактор за задръстванията. В момента всички булеварди са отворени, затворена е само ул. “Гладстон”, но се очаква през февруари догодина тя да бъде отворена.”Тогава трафикът ще е същият, категоричен е кметът.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here