Кандидатствах с проект за общинска подкрепа, за да има Пловдив своето арт кино, казва Борислав Лалев

 

Барислав Лалев(вдясно)  направи място за кино по свой вкус.
Борислав Лалев(вдясно) направи място за кино по свой вкус.

Вече девета година Борислав Лалев се занимава с фестивали и кино, докато в един момент изкристализира идеята да създаде място, където всеки да се чувства като у дома си. На което се случват по-различни инициативи, има по-романтична атмосфера и се прожектира кино, различно от това в мултиплексите. Така се появи „Лъки дом на киното”, което отвори врати през ноември миналата година. Всъщност това е арт киното на Пловдив, където, освен традиционните за почитателите на седмото изкуство фестивали, може да се гледа европейско кино и екранизации за деца. И да се въртят български заглавия достатъчно дълго, за да може повече зрители да ги гледат. Некомерсиално кино, в чиято програма да има некомерсиални филми и където да се провеждат кино фестивали. Двата най-големи киномаратона „София филм фест” и „Киномания” стъпват под тепетата по инициатива на Борислав Лалев. 

 – Боби, как дойде идеята за Дом на киното при наличието на такава конкуренция? На какво залагаш  и оправдана ли е инвестицията?

– Дигитализацията на кината, която се случи през последните няколко години, наложи много бързо да направя място за кино по мой вкус. Стартирах през ноември миналата година. Пловдив, тогава все още като кандидат за европейска столица на културата, заслужава да има такова кино. Без подкрепата на общината обаче нямаше как да реализирам идеята си, защото арткината прожектират некомерсиални заглавия, от които не могат да се самоиздържат. Един такъв обект е скъп. Инвестицията за техника е над 150 000 лева. Лентовите машини категорично отпаднаха преди две години и вече получаваме само дигитални формати. Кандидатствахме пред общината с проект, за да подпомогнем наемането на оборудването. Такова арткино у нас има само в София, а то също е подкрепено от софийска община. Все по-интересни събития ще се случват в Дома на киното. Освен филмовите фестивалите, които са традиционни за Пловдив, провеждаме и по-малки събития. Тепърва ще правим фокуси на руско, на френско, на италианско кино. Имаме идея да реализираме свободна кино академия, която да инициира безплатни прожекции за ученици, студенти и млади хора. Ще организираме гостувания на известни наши кино деятели – продуценти, сценаристи, режисьори, които ще обучават запалените по това изкуство. Така ще помогнем на скритите таланти да излязат наяве.  Започваме още през есента.

 – Много гилдии възразяват срещу проектния принцип и критериите за общинско финансиране на културни проекти.

– Проектите са най-справедливият принцип за получаване на общинско финансиране. Описваш разходите, описваш кои пера са със собствено финансиране и след това защитаваш бюджета си. Винаги съм държал на коректността и точността. Никога не съм разчитал да печеля от общинската подкрепа. Тя позволява проектите да се случат. Но спонсорите, които паралелно с това привличам, дават финансов смисъл за мен. Трябва да бъдат полагани усилия, а не да се чака наготово да се изсипят някакви пари, да скриеш разход, за да спечелиш от това. Имам си дългогодишните спонсори, които рекламират, защото виждат смисъл в събитията, които правя.

– Има ли условия за развитие на творчески проекти в Пловдив?

– През последните години се усеща съживяване. Аз съм организатор на няколко събития, които са популярни – пловдивските издания на най-големите кинофестивали в България – „София филм фест” и „Киномания”. На тях могат да се видят уникални филми с прожекция единствено на тези събития. Ако зрителите искат да ги гледат на голям екран, това може да стане само по време на тези прояви. Също така благодарение на специалните срещи в рамките на събитията Пловдив посрещна много български и чуждестранни имена в киното, сред които носителят на Оскар – Хю Хъдсън, световноизвестният режисьор Тони Палмър, легендарният руски режисьор Сергей Соловьов и много други . „София Филм Фест в Пловдив“ и „Киномания“ са популярни, традиционни и Община Пловдив ги подкрепя. Авторските права примерно за „София филм фест” са доста скъпи и без помощта на общината той не може да се случи.

 – Оправдани ли са усилията?

– Категорично. Вече навъртяхме 10 издания. Първата година – 2006-а, ми беше изключително трудно, но пък изданието беше невероятно успешно и ме стимулира да продължа. С помощта на спонсорите, малко общинска подкрепа и голяма доза късмет успях да реализирам дебютното издание. Общината видя, че събитието е голямо, силно, с огромна посещаемост и елитни гости и през втората година го подкрепи с цялата вноска за авторски права. Кандидатствах с проект и последните години градската управа отново безрезервно застава зад него.

 – Пловдивчани си чакат тези събития, те вече си имат постоянна публика.

– Факт. Убеден съм, че това, което правя, не бива да е за десетина мои приятели, а да се харесва на сериозен брой зрители – ценители на хубавото кино. Сега върви третото кино събитие, което организирам, „Филмови нощи във Филипополис”. Това е неговото 17-то издание. През следващите години амбицията ни е да има още по-интересни заглавия, да каним чуждестранни гости и да превърнем кинопанорамата в събитие с национална значимост.

 – Освен на запалените фенове, обръщаш внимание и на малките зрители.

– Да, вече три години провеждаме детски кинофестивал, отново подкрепен от общината. Входът е безплатен за малчуганите. Представяме популярни заглавия, минали по кината, екранизации на приказки и класически произведения. Имаме много прожекции, които не са 3D, т.е. обръщаме се към най-малките. Напливът е сериозен, интересът е огромен, въпреки че е платено за родители. Надявам се, че занапред също ще минава с голям успех.

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here