Кметът Иван Тотев постави специална капсула на времето, предназначена за бъдещите поколения на Пловдив, на Римския форум на пл. „Централен“. “Завещавам ви да пазите и обичате града ни, както ние го правим“ е личното послание на кмета. Тотев положи капсулата до амбулациото на форума, където е най-ранния строителен пласт на паметника от 1 век.

В капсулата има информация за живота в Пловдив, кратка история, административно устройство, икономическо развитие,почетен плакет, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод Европейска столица на културата, изображение на символа на града – Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

„Вече сме на финала на реконструкцията на пл. „Централен“, втората за последните 60 години и 5-та, която ни е известна, за Римския форум. Днес е исторически ден“, коментира кметът.

Капсулата е на най-ниската точка, изработена е от специална сплав, от която се правят снарядите 155. „Надявам се тя да устои на времето и след години, когато се отвори, да даде представа за града като цяло“, обясни той и допълни, че в информацията, която е отпечатана на специална полимерна неразградима хартия, обясняваме и за реконструкцията на площада и хората, които участват в нея – ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите.

„Това не е първата капсула на времето за бъдещите поколения, която се поставя на знакови места – такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на халите, под паметника на Гюро Михайлов от кмета Томасян“, обясни директорът на Историческия музей  Стефан Шивачев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here