Бойко Борисов се разходи по напечения  пловдивски площад и каза, че става нещо много красиво. Каза още да видим града – какъв е бил и какъв е станал. Попита и гражданите наоколо какво мислят по въпроса. Отговориха му, че мислят като него – доволни са.

Това е един различен Борисов от онзи преди четири години – когато се чудеше как да не дойде в Пловдив и да дискредитира изборната кампания на Иван Тотев. За по-сигурно пусна срещу него и Здравко Димитров като кандидат, подкрепен от Реформаторския блок. Това беше вътрешнопартийна разправия, спечелена убедително от Тотев – 39,55% за него на първи тур срещу 10,76% за Зико.

Или пък е същият Борисов, но ситуацията е различна. Да, тя е различна – Тотев вече обяви, че се оттегля от кметското състезание. Дали това е накарало Борисов да се чувства по-ентусиазиран и по-вдъхновен, когато се намира в центъра на града, предстои да усетим. Но колкото и сложна да е една игра по време на местните избори, един ден тя се разкрива напълно.

В събота Борисов каза най-важното:  „Стоя в центъра на един град, който е неузнаваем в последните години. Случват се красиви неща, заводите са един до друг, а и пловдивчани си го харесват“. За първи път Борисов така явно дава оценка за управлението на града.

Само че с тези хвалби той направи и заявката, че лично ще ръководи предизборната кампания на кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив и дори се закани: „Ще видите какво ще се случи след 1 септември“. След 1 септември предстои откриването на галерията на „Гладстон“, площада и Голямата базилика. Борисов ще бъде тук и ще говори какъв хубав град е Пловдив.   

Няма избор. ГЕРБ е пред угрозата да загуби  Пловдив и Борисов е наясно с това. Затова ще се ангажира лично, за да бута кандидата на ГЕРБ. Ако е Здравко Димитров, загубата му ще удари толкова  силно по Борисов, че той е готов на всичко, за да не му се стовари подобен провал на главата. А социологията това казва в момента – победата на Зико съвсем не е сигурна, напротив. Неговите номинации за кмет на града бяха освиркани на някои от районните събрания, съпротивата срещу него в градската структура е силна. Той се приема като човек, който се опита да разцепи партията преди четири години  и това не е забравено.

Социологията е още по-категорична – всяка номинация извън Тотев е рискова. Затова на Борисов му предстои да каже и още нещо важно: „Пловдив се развива много добре, но това не е възможно без усилята на един успешен кмет, а Иван Тотев е успешен кмет. Сега той не пожела да продължи /или аз не пожелах/ и затова  ще отидем на тези избори с друга кандидатура и градът все така ще върви напред“.

Борисов е длъжен да направи това признание за Тотев и Пловдив, ако иска местната структура да остане единна и да работи за посочения от него кандидат. Защото преди четири години градът остана омерзен от интригата, която измисли Борисов. Интрига, която до полунощ на втория тур имаше цената на предателство.

Сега трябва да чуем признанието, което и Тотев, и Пловдив заслужават. Предвид новата предизборна ситуация, със сигурност ще го чуем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here