IMG_20160201_120141-1

Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество”. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод 1 февруари – Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

“Сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко “прекрасен” бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи. Дори днес – в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата“, каза още  Плевнелиев.

Той посочва, че недоумява пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата.

“Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото“, заяви президентът.Той призова цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас.

Денят за памет към жертвите на комунизма беше отбелязан и в Пловдив. Пред паметника „Свидетелят” пред община Пловдив бяха дошли родственици на загиналите, които отново си спомниха за събитията от преди 72 години.

“Един народ трябва да помни както моментите на силен възход, така също и тъмните страници на своята история. На днешният ден ние си спомняме за една от най-черните страници в българската история. За съжаление цялата истина за тези тъмни дни остава все още забулена дори и след 26 години демокрация в България. А това разделя обществото ни вече толкова години, заяви пред дошлите председателят на ОбС Савина Петкова.

След кратко слово от страна и на много от родствениците последва минута мълчание за загиналите, а след това бяха поднесе венци и цветя пред паметника.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here