Plovdiv_Stadium

Филмът със стадион “Пловдив” влиза в нова серия , след като назрява още един  скандал с авторските права. Години вече архитект Валентин Маринов, който е автор на работния проект за стадиона , води дела за авторските права, както на стадиона, така и на Гребния канал. Неочаквано на днешната сесия председателят на Общинския съвет Илко Николов обяви, че и той би трябвало да има претенции, след като е автор на идейния проект за стадиона.

Никой не бива да има претенции за правата, защото в онези години за какви права става дума. Аз съм изработил идейния проект, но той е одобрен и подписан от началника на отдела ми, след това от директора на проектанската организация, както се е случило и с господин Маринов. Аз не отричам неговия принос, но много хора имат такъв и към стадиона, и към Гребния канал. По-уместно е да видим какво бихме могли да направим да завършим този стадион, коментира арх. Николов.

Арх. Маринов за пореден път каза, че 20 млн. лева са необходими за довършването на стадион „Пловдив“ и пускането му в експлоатация. Парите щели да покрият разходите за ремонтни и довършителни дейности, които ще приведат съоръжението в планирания през 80-те години вид, което ще му позволи да получи лиценз за провеждане на официални спортни състезания.Той допълни още,че има изготвен идеен проект със значителни подобрения по стадиона. Неговото пълно изпълнение може да осигури на спортното бижу на Пловдив максимална категория от ФИФА и УЕФА, но също така разходите по реализирането му ще нараснат до 50 млн. лева.

Маринов отговори на твърденията на кмета Иван Тотев, че в общината липсват каквито и да било документи, като заяви готовност да предостави оригиналните книжа и чертежи. „Ако ми кажете, че нямате документи за вашата кола, то как би изглеждал този въпрос за един катаджия ?“, попита риторично архитект Маринов.

Тотев заяви, че стадион „Пловдив“ ще бъде приоритен за местната власт едва след изграждането на спортната зала на Колодрума. Според него Община Пловдив не може по никакъв начин да гарантира, че стадионът а ще струва 20 млн. лева.Сигурни ли сме, че с 20 милиона лева ще направим европейско съоръжение на което да се играят мачове от Шампионската лига? Не, разбира се! Тогава няма смисъл от приказки на вятъра.

Темата стана отново актуална, след като депутатът и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че е получил уверение от премиера Бойко Борисов за готовността на държавата да осигури 20 милиона лева за реконструкцията на стадион „Пловдив“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here