Голяма делегация от Израел, водена от Давид Коен, дипломат и бивш посланик на Израел в България, беше посрещната от кмета Иват Тотев.„Пловдив е прекрасен  древен град, в който живеят много религиозни общности. Той е пример за съжителство между отделните етноси. Това придава специален облик и усещане за града“, заяви кметът.Той припомни за историческите събития от 1943 г., когато Пловдив играе решаваща роля в отказа на българската държава да депортира своите граждани с еврейски произход.

„Гордеем се с тази част от нашата история. Срещал съм се с десетки участници или деца на участници от онези събития и винаги разговорите ни са много емоционални“, посочи кметът и допълни, че в Пловдив има специален паметник и място, където всяка година на 10 март се почита с възпоменание случилото се през 1943 г.

Давид Коен благодари за сърдечното посрещане и заяви, че от тези 41 човека, които присъстват на днешната среща има такива, родени в България и Пловдив. Той допълни, че ще работи по задълбочаване на двустранните отношения в областта на туризма и ще организира още много посещения от Израел в Пловдив.

„Сигурен съм, че програмата, която ще направим, ще бъде много атрактивна и много евреи, чийто корени са от тук, ще искат да посетят града“, допълни Давид Коен и съобщи, че вчера са посетили Бачковския манастир, за да отдадат почит на митрополит Кирил.„Едно дърво израства голямо и високо, защото има стабилни корени. Тук в Пловдив ние имаме стабилни исторически корени“, сподели една от присъстващите дами от Израел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here