Наситен с разнообразие от културни събития  ден очаква жителите и гостите на Пловдив  на 11 януари – първи ден от откриващия уикенд на “Пловдив 2019”. Събитията са десет на локации в централната градска част.

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е в 18 часа.

В Регионалния етнографски музей в 17 часа ще бъде открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до  края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).

Музикалната програма “Капана 2019” започва с изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20 часа.

В Регионалния исторически музей от 18 часа се открива фотоизложбата „ Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.

Изложбата „Пловдивските художници“ ще може да бъде видяна в галерията на Общински съвет Пловдив от 17,30 часа. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история.

Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, представя изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17,30 часа. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката.

Камерният концерт „Юбилеи“ е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Той стартира в 18 часа в Балабанова къща.

Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма от 19 часа в Камерна зала със симултанен превод на английски.

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here