a6412b7b22aafd4c16f18c3c177cde41

Точка 39 от днешното заседание на правителството бе “Проект на Решение за приемане на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г.”

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Кунева.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Благодаря Ви, господин премиер.

Началото беше сложено със съставянето на правителството, когато в програмата на правителството това беше записано като приоритет и всички колеги се ангажираха много активно с тази тема.
Втората стъпка беше, когато на 27 февруари се прие анализа на изпълненото до сега, включително и предишната стратегия, която беше за интегрирана борба и противодействие на корупцията и на базата на този анализ е изготвена тази стратегия. Искам специално да благодаря на колегите от Министерство на вътрешните работи, особено на заместник-министър Филип Гунев, който председателстваше експертната група и много подчертано на министъра на правосъдието Христо Иванов, който през цялото време оказваше много активна подкрепа, съдействие и успяхме да стигнем до тук, всички колеги. Благодарности на всички.Искам да кажа за работната група. Миналия петък представихме публично стратегията и може да се каже, че като изключим някои въпроси, които са свързани с уточнения и повече детайли по конкретни мерки нямаше никакви генерални несъгласия и критики.

Няколко неща са важни за стратегията, като логика и обхват.

Първо, не мислете, че това е изчерпателен каталог на всички мерки за борба с корупцията. Ако всичко ни е приоритет това означава, че няма да имаме фокус. Тук имаме пет приоритета, 33 мерки, те са абсолютно конкретни и няма страна, в която да не са дали резултат.
Отделно такива много важни стратегии и нормативни актове като Закона за обществените поръчки, основния приоритет за съдебната реформа, административната реформа, електронното управление – това са все стратегии и мерки, които са абсолютно в същата посока, в която се движи и тази стратегия за борба с корупцията.Какво е най-важното за тази стратегия да се знае? Най-важното е, че приоритет е корупцията по високите етажи. По сполучливия израз на Христо Иванов – прочутото вмирисване на рибата откъде започва – мисля, че това беше един негов израз, който много ясно онагледи целите ни. И акцентът, предложената реформа е в институционалната рамка.

Така че, най-важният акцент е – създаването на единния независим антикорупционен орган. Мястото и ролята му е в превенцията на корупцията.  Над 7000 лица трябва да бъдат обект на особено внимание. Функциите му са т.нар. функционална компетентност, проверка на декларациите за имотното състояние и конфликт на интереси. Този орган ще може да прави истински проверки на декларациите чрез анализ на риска, преодоляване на банкова и данъчна тайна и т.н., да разработва стандарти за почтеност и да съдейства на институциите за въвеждане на системи за проверка и т.н.Има един политически въпрос, който стои открит, господин премиер, колеги. Това е какъв да бъде органът – дали да бъде по-скоро едноличен, тип агенция, бюро, или да бъде колегиален? Разбира се, аз съм говорила с премиера по този въпрос. Ще разработим в закона два варианта, които до края на този месец законът ще е готов и ще го предложа на вашето внимание, но искам отсега да ви кажа, че моето предпочитание е след проучване на много опит, след като съм говорила и с много от вас, включително и с шефа на ДАНС, моето предпочитание и предложенията към вас е да бъде едноличен орган, да бъде тип бюро, агенция. Аз не можах да намеря друг пример, буквално.
Разбира се, кой ще го назначава е нещо, което можем да решим да не се назначава от Министерски съвет, а да се назначава от парламента или да се предлага от Министерски съвет, а да се избира от парламента, но ми се струва, че това ще бъде много ефективно. Ние трябва да успеем с тази антикорупционна стратегия, първо, защото можем. Аз съм убедена във вашата политическа воля. Достатъчно е да поддържаме независимостта на този орган през закон и през всякакво въздържане от намеса в неговата работа. Смятам, че България ще започне да усеща резултатите в рамките на по-малко от година от работата по антикорупционната стратегия и съвсем скоро ние ще можем след приемане на тези мерки да променим положението си в скалата на състоянието, таблицата за антикорупция, която излиза и от страна на Европейската комисия. Смятам, че е добре да отчитаме и трудностите си, но и нещата, които успяваме да направим, защото това има много голямо значение и за бизнес климата, и за начина, по който се гледа на страната, а ако щете, дори и на правителството. Струва ми се, че заслужаваме там, където сме успели, да се каже добра дума на хората, които са работили упорито, за да може да се случат и добри неща.Още веднъж благодаря на всички, които работиха по стратегията. Ще има секторни стратегии както в здравеопазването, например, както в обществените поръчки, така че повтарям, това не е каталог, но е една много да добра основа.

БОЙКО БОРИСОВ: Други колеги? Танев.

ТОДОР ТАНЕВ: Приемам със задоволство мерките и съм сигурен, че за една година много от тях ще проработят. Имам само една забележка. Извинявайте, че имам забележка. Приемам всичко и ще го подкрепя, но това не е стратегия. Това е план. Има разлика между стратегия и план. Интересува ме колко души от това, което са го правили, са учили стратегическо управление наистина?
Имам предвид това, че стратегията дава един хоризонт, с който се получава повече от ефекта на подобрение. Планът дава само подобрение. Нека да тръгнем с подобрението. Някой ден ще напишем и стратегия в този смисъл, в който се използва.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Други колеги?
Винаги съм казвал, че всичко в една държава зависи от политическата воля и от политическата отговорност. Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и „Митници“, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите. Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има!!! В рамките на десет години – по три пъти! И сега от цели смени, граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги…Не може! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика. За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно в държавата да си защити границите.
Вие разбирате ли, че отиват прокурори, главен секретар на МВР в Одрин, Валията им дава факсовете и дава информацията. Валията! Повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави. Нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто г. и няма. Няма папчица, където да ги проверим назад. Ходим от другата страна на границата, за да видим кои ТИР-ове и как са минали. Буквално се вдига бариерата и минават! И просто това съм им казал – до сряда имат срок. Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим. Защото полагаме огромни усилия.
За да не изглежда толкова черногледа ситуацията, средно по 40 000 стека на ден от контрабандните цигари по пазарите, МВР задържат и днес им дадох много добра оценка, в смисъл: докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли няма да ги оставя на мира! Всяка вечер дирекциите на МВР докладват лично на директора на полицията колко цигари е задържал на всеки пазар всеки полицай, както и рязан тютюн. Вече стават десетки килограми. Така че, ние най-малко няма да ги оставим намира. Просто в момента сме създали такива звена, които вече изваждат на светло с целия порок на системата, която има до този момент.
С една дума, започнах оттук, защото всичко това се движи по вертикалата – към техните началници. Не мога да си представя, че на „Митниците“ не може да им дойде на акъла, че като не се завеждат факсовете или няма документооборот… – сега вече го променихме, турските колеги ще ни пращат имейли на няколко места – в БОПП, в Министерството на финансите, не мога ди си представя, че началниците им не знаят. Но разбирате ли – занимава се премиерът, главният секретар, валията на Турция, за да има конкретни резултати и да наложим нещо, което е най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш. Двадесет и пет години не е направено на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно. Така че, в тази посока ще се работи много. Аз съм убеден, че като има политическа воля, скоро ще дадем, и резултатите се виждат, защото това, което се прави в горивата, цигарите, алкохола, месата… Сега работим по една схема с месо и се надявам скоро да има арести. Ще има. И нещата ще си дойдат за два-три месеца на мястото. Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините и няма да има компромис към никого. Приходите в бюджета са най-добрият материален израз на това, което се прави и затова имаме и някои възможности повече да се похарчат пари за нашите пенсионери, за Коледа. Между другото, за Великден заверихте ли сметките, Горанов? Хората получиха ли си парите?

ИВАЙЛО КАЛФИН: Говорих с управителя на НОИ. Получиха ги тези, които ги получават по сметка. Иначе чрез пощата до 20-и.

БОЙКО БОРИСОВ: Моля ви ритмично да се дават. Да сме точни и конкретни.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин премиер, аз искам да завърша тази тема. Благодаря Ви за това, което казахте. Ако се върна отново към стратегията, това е точка 4 – Превенции и противодействие на корупцията в съдебна власт, МВР, контролни органи, НАП, „Митници“, ДАИ и т.н. Всъщност ако тези неща, за които Вие говорите, се случат и документооборота…

БОЙКО БОРИСОВ: Те се случват, те са уличени вече. За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение. В един буркан, Кунева, държат пломбите. Отиваш, взимаш от буркана пломба, пломбираш тук, след това го пресрещат по пътя, пломбират на друго място и излиза празен на Калотина. Сега сме говорили с транспорта – да се поставят джипиеси. Ние куп неща сега правим.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това е истинска превенция.

БОЙКО БОРИСОВ: Не искам да пълня интелигентните ви глави с такива полицейски информации, защото тук е кметът и областният управител на София. Не искам да ги затормозявам с такива схеми, но трябва да ви кажа, че вече на прокуратурата, на ДАНС, на МВР абсолютно е описана схемата, знаем хората, знаем как става. И трябва да бъдат убедени, че ще им надделеем заедно с целия този екип.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Превес на превенцията и смятам, че действително с такива мерки ще има резултати. Още веднъж благодаря на колегите за подкрепата.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че, има различни мнения по въпроса, вече сме говорили за тях. И две, и три, и пет прокуратури или още две служби ДАНС и още две БОП и още две митници да сложим, човешкият фактор, когато става въпрос за толкова пари е изключително важен. Затова и с тези в момента вече работещи /държа да ги предупредя/ видеонаблюдения, които сме направили и въобще всичко, за да прекъснем тези порочни практики. Не може митничарите и граничарите, българските служби, да отказват да кажат кой е получил документа, от турските служби, с който те ни предупреждават, че влизат тирове с нелегални цигари. Седят, мълчат и не знаят. Това организирана група ли е, според вас? Просто няма добри. Разбирате ли, на ръка, на бариерата, на ръка получават факса. Не искат да минават дори , по имейл. Отива уж, на ръка да го получе, слага го във вътрешния джоб и повече го няма. Началникът на митниците не е въвел документооборот – това да се заведе под номер, да се сложи в папката, сега да можем да проверим. Не искат да издадат кой е. И валията по снимката ми каза: „Ето този беше“. И днес на трима души им повдигаме обвинение. Смятайте какво сме заварили, а това са границите! Това са местата, където се формира бюджетът и затова хората
казват „Държавата да помогне, да помогне“, а ние само казваме: „Няма и няма.“ Как ще има?
Разбира се, давам висока оценка за направеното досега, но това са само първите стъпки, докато не заковем границите така, че да са на 100 процента надеждни – с видеонаблюдение, с кантарите, няма да се откажем! Тук да отбележа и на земеделието им казах, и на ДАИ им казах: един ТИР с дървен материал е поне 60 тона. Как са се движили по магистралите 60-тонни ТИР-ове? Лятото какво правят с асфалта? И хората казват: Те поддават, стават на коловози. Като мине на него 60 тона и е 35-40 градуса на асфалта, какво се случва? Заради някакъв разбойник! Стотици милиони са дадени там! Акт направете, да конфискувате камиона направо! Отнемайте лицензи, конфискувайте камиони. Те съсипват всичко, което градим. Не стига, че крадат сигурно и дървен материал, но съсипват и пътищата. И то не е само магистралата. Като минат по селските пътища, какво ги правят? Чупят ги като вафли сигурно.
Така че, предлагам да приемем стратегията, но тази стратегия има смисъл само ако я попълним със съдържание. Затова аз и на Христо Иванов му казах няколко месеца заедно с всичките структури на държавата да положим тези усилия. След два-три месеца ние ще знаем реално и ще имаме ефект или няма да имаме ефект. Това е моето предложение. Приемаме точка 39.
Благодаря на всички, които са работили по нея, тъй като беше важно. Надявам се скоро с правосъдният министър да вкараме и Закона за съдебната власт, за да спрат всякакви спекулации. Христо Иванов ми е любимият министър, за да няма такива приказки, които чух напоследък – ако за някой друг се появят същите коментари, и за него ще кажа, че ми е любим, но в случая това е подкрепа.

Всеки ден, всеки ден – контрабанда, алкохол, цигари, горива – всичко се отчита, завежда и на базата на това министърът на вътрешните работи и финансите ще правят кадровите заключения. Този, който задържа, този, който отчита резултати за задържани подобни стоки, той ще бъде развиван, той ще работи спокойно. Този който не отчита, този, който не работи, ще бъде сменян. И тук няма никаква политика, никакъв друг разговор.

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ако всичко ни е приоритет това означава, че няма да имаме фокус. Тук имаме пет приоритета, 33 мерки, те са абсолютно конкретни и няма страна, в която да не са дали резултат.
    ____________________

    И тва е 30 години след другите държави ….Не че там са цъфнали и вързали онея еврогейци, но все пак контрола на митниците им е в пъти по-добър от нашите рапасани байганьовци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here