https://youtu.be/a3zpenlD5n4

Все повече натежава версията, че огромният пожар, изпепелил  читири тютюневи склада в  Пловдив, е умишлен. Забелязани са синкави пламъци в началото, което не е характерно за горене на дървена конструкция, посочи Цвятко Дешев, говорител противопожарна служба.

Началникът на криминална полиция Георги Георгиев, който през нощта оглеждаше бедствието заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев  заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата. „Не може да кажем как е възникнал пожарът, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види”, коментира Георги Георгиев.

Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъжни да ги обезопасят, но не и възстановят. Има издадени редица предписания от общината за това. Складовете са на различни собственици.

Дали Тютюневият град отива в историята? „Не, имаме подробни скици и документи, ще възстановим сградите“,категоричен е Иван Тотев. Според него никой няма представа къде се намират собствениците на четирите опожарени постройки.

Общината свика кризисен щаб, който нареди да бъде затворен районът около складовете в голям периметър. Достъп до изгорелите сгради вече няма, поставена е полицейска охрана.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главната дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място.Складовете са част от групов паметник на културата, наречен “Уличен ансамбъл “Иван Вазов” – “Цанко Дюстабанов”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here