„Пловдив е град, който се разви много и в различни направления, които работят заедно в едно общо цяло. Живеем в индустриален град, през 2019г. е Европейска столица на културата, а съчетаването на много базови компоненти дават тази прекрасна възможност да направим Пловдив още по-добро място за живот и работа“, заяви кметът Иван Тотев при откриването на 4-то издание на най-големият икономически форум – „Индустрия 4.0“.

Мащабното събитие с над 350 участници се реализира от “Капитал”, Община Пловдив и Тракия Тех. Целта му е да се покажат добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвеститори и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката.

 „Индустрия 4,0 се разви през последните години, тъй като е част от огромната промяна, която се случи в града ни. Пловдив е един от най-бързоразвиващите се градове в България, благодарение на огромна работа, която свършихме“, посочи Иван Тотев.

Основната цел на днешната конференция е да проследи мястото на българския бизнес спрямо технологичните промени и иновации. Бързо развиващата се индустриална база и специализация в ключови индустрии като IT и автомобилно производство, които извеждат страната ни и в частност – Пловдивския регион, като водеща атрактивна дестинация за развитие на бизнес и привличане на нови високотехнологични инвестиции, особено – в сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга.

През изминалите години Пловдив поддържа силна положителна тенденция по отношение привличането на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Равнището на безработица в ЮЦР за второто тримесечие на 2019 г. по данни на НСИ е само 2,8%. Според данни на Института за пазарна икономика, регион Пловдив заема челни позиции в страната по брой създадени работни места във всички икономически сектори.

Тези данни са показателни, че Община Пловдив и Тракия икономическа зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка – внедряването на Индустрия 4.0.

По време на своето обръщение към участниците кметът Иван Тотев подчерта, че през последните години община Пловдив изключително сериозно се занимава с решаването на проблемите на бизнеса: „Как да станем по-конкурентни, да подобрим средата и да използваме своите предимства. Не случайно полагаме усилия в развитие на образованието. Пловдив има 17 дуални паралелки с над 40 компании, които ги подкрепят. Това е нещо новаторско в България, а градът ни е един от пионерите в това направление.“

„Фокусът ни е в професионалното образование, което е важно за поддържане на енергията в производствения сектор, който заема 43% от индустрията на Пловдив, със 75 000 човека заети и положителна тенденция, която продължава да се развива“, допълни още кметът.

В рамките на икономическия форум ще бъдат представени най-добрите практики и опит от дигиталната трансформация от лидерите в индустрията в Европа. Той е една силна платформа за среща на индустриалните предприятия, консултанти и експерти. Водещи лектори са Томислав Дончев, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017) и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България, Стефан Стоянов, заместник-кмет в община Пловдив и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here