“Променихме Пловдив със силата на културата, стартирахме важни инфраструктурни обекти, изградихме положителен имидж на града в международен план, създадохме много приятелства”, заяви кметът Иван Тотев по време на официална визита на председателя на японската неправителствена организация EU JAPAN FEST г-н Макаказу Токура, председател и на борда на директорите на японската корпорация Sumitomo Chemical, както и зам.-председател на борда на съветниците на японската бизнес федерация „Кейданрен“.

Традиционно всяка година представители на организацията посещават градовете, носители на титлата Европейска столица на културата. EU JAPAN FEST работи единствено с такива градове.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че Пловдив е единственият български град, който е побратимен с японски град – Окаяма. Той изказа голяма благодарност за възможността български художници да посетят за изложби Япония през последните две години. Кметът подчерта, че Пловдив е един от най-старите градове в света, където непрекъснато се разкриват археологически разкопки. Едно от най-красивите места по отношение на културно-историческото наследство е Голямата базилика и разкритите 2000 кв.м. мозайка, с които Пловдив кандидатства за включване в световното културно наследство на ЮНЕСКО, обясни градоначалникът.

„Чувствайте се като у дома си и знайте, че тук ще намерите много приятели“, обърна се Иван Тотев към г-н Токура и водената от него делегация. Гостът изрази възхищението си от Пловдив. „Потопихме се в други времена“, сподели той и допълни, че харесва съчетаването на традициите и новостите, които открива тук.

„Благодарение на EU JAPAN FEST артисти от Япония и Европа ще обменят опит за създаване на нови творби“, посочи г-н Макаказу Токура и обеща да разказва за красотата на Пловдив, за да знаят повече хора в Япония за Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here