Иван Тотев в Истанбул за откриването на Желязната църква

Кметът на Пловдив  Иван Тотев замина за Истанбул за участие в церемонията за официалното откриване на реставрираната българска църква „Свети Стефан“,  известна като Желязната църква. С него зам.кметът Георги Тютюков, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и народният представител  Атанас Ташков. Те ще се срещнат и с представители на българската общност в Истанбул.

Официалната церемония по откриването и освещаването на ремонтирания православен храм ще се състои на 7 януари.

Реставрацията на Желязната църква отново отваря врати след продължила 7 години реконструкция, в която са инвестирани 15 млн. турски лири. Това е единственият православен храм в света, изграден от желязо. Основният камък е поставен от екзарх Йосиф през 1892 година. Тъй като теренът е нестабилен, архитект Ховсел Азнавур предлага конструкцията на църквата да бъде от сглобяеми железни елементи, а не с бетонни основи. В архитектурно отношение храмът съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил. Интериорът също е изработен във Виена – коринтски колони, ангелчета и флорални мотиви са завинтени във вътрешността. Иконостасът е направен от московската фирма на Николай Ахапкин, иконите са изписани от руския художник Клавдий Лебедев, а шестте камбани са отлети в Русия. Освещаването е извършено от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 година.

В годините до днес църквата е търпяла само дребни реконструкции. Сега е разкрита в целия си блясък. Зад него обаче се крие къртовски труд на 40 души екип от турски специалисти, вложили душа и сърце в спасяването на православния храм. Пловдивски медии имаха уникалния шанс да надникнат в кухнята на процеса по възстановяването му и да разговарят с главните виновници той не просто да бъде спасен, а да грее със своята уникалност. Със съдействието на генералното консулство на Република Турция в Пловдив и Община Истанбул журналистите посетиха обекта преди официалното му откриване.