За първите 8 месеца: Пловдив е посрещнал 15% повече чужденци

Пловдив е посрещал 15% повече чужденци в първите осем месеци на тази година. С 16 на сто са повече нощувките спрямо миналата година. Това каза днес на откриването на Деветата международна среща за туризъм в Пловдив зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

„Пловдив прави много, за да утвърдим България като дестинация на четири сезона. Темата за устойчвия туризъм чрез култура и отдих съвпада с  годината на устойчивия туризъм, обявена от Световната туристическа организация. Това е бъдещето – да съчетаваме масовите със специализираните форми на туризъм. Пловдив е един от градовете, в който това много добре се случва – кулинарните и винени маршрути, културата. Неслучайно е на едно от челните места на туристическата карта на България“, каза зам.-министър Георгиева.

Като вече установена и устойчива дестинация за културен туризъм, Провдив се стреми да прибави и други форми и да се представи пред гостите си като град на преживяванията, каза директорът на общинско предприятие „Туризъм“ Виделина Гандева. Групите туристи, посещавали града на тепетата, са основно от Германия, Франция, Испания и Италия. Новост е интересът на гости от арабските страни, както и от държави като Пакистан и Бангладеж. Туроператори от тези страни участват в срещата, наред с представители на туристическия бранш от Румъния и Русия, които идват за първи път.

За увеличен интерес към курлтурния и религиозния туризъм разказа Надя Георгиева от  туристическа агенция „Фавия“. От тази година, освен ловния, фирмата стартира програмата „Еnjoy Пловдив“, за да предлага  културни развлечения. Гости от Португалия проявили интерес към Тракийското културно наследство, а ирански туристи поискали да им организират религиозен тур , за да направят обиколка на българските манастири. Пакистанци, които наскоро посетили Пловдив останали възхитени от града. Първо дошли за един ден, но решили да останат четири. За разлика от арабските туристи, които предпочитали да разгледат по-малко, но любопитни обекти, младежите от Западна Европа искали в тура им да бъдат включени максимален брой забележителности.

Един коментар