131203100925-460x325
Започва крайно интересният сериал  около президентските избори догодина, макар че преди това са местните, а според някои  и извънредни парламентарни. Ясно е, че шансовете на Росен Плевналиев за втори мандат драстично падат. Дори неговият ментор  Бойко Борисов задраска тази възможност, като  обяви, че трябва “да се напънем и да сложим жена за президент”. Явно Борисов е бил достатъчно въодушевен от залата,пълна с жени, които се бяха събрали за общото събрание на  “ГЕРБ -жени”. Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме, намекна Борисов.
Но това е част от играта- опипване на почвата, подхвърляне на две-три имена  за отклоняване на вниманието  и накрая резонната кандидатура – Бойко Борисов. Здравният министър Петър Москов се хвана на бас в ефир, че това няма да се случи – в никакъв случай  Борисов няма да се кандидатира. Вероятно Москов има информация, който народът не знае. Той сигурно е убеден, че Реформаторският блок е най-достоен да излъчи кандидат за президент  и ГЕРБ ще подкрепи това поредно желание на реформаторите.  Сигурно това е също част от играта и Борисов е дал повод на Москов и колегите му да мислят точно така. От ГЕРБ подхранват подобно желание и засега нямат нищо против  около стръвта да се събира все повече плячка. В крайна сметка  някои ще останат толкова жестоко излъгани, че е възможно да се стигне и до предсрочни парламентарни избори .
Очакванията за кандидатурата на Борисов се подхранва и от собствената му партия. Вицепремиерът и член на ръководството Румяна Бъчварова не отрече възможността самият Борисов да се кандидатира на изборите за президент в края на следващата година. Тя обаче направи уговорката, че това решение сега не стои за обсъждане, тъй като до вота има близо година и половина.

Подобно решение не е взето, то не е и важно в този момент”, заяви Бъчварова , след като зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви в интервю за в. “24 часа”, че би било много логично Борисов да се кандидатира за поста и че е особено подходящ за него.

“Това, че Борисов е много подходящ, е ясно от началото на политическата му кариера. При старта на кабинета обаче той заяви, че към този момент няма решение да се кандидатира и че амбицията му е да изкара добър мандат. Така че имаме година и половина до взимане на решение”, коментира още Румяна Бъчварова. Тя добави, че не вижда обективен факт, който да се обсъжда. И все пак  кандидатиране на Борисов е  “възможно е, но не е актуално, нито стои на обсъждане”.

Бойко Борисов има всички шансове да стане следващия президент, след като направи избори 2 в 1 през есента и се оттегли от премиерския пост. Идеята да издигне жена за държавен глава е пушилка. След местните и предсрочните парламентарни избори той вече няма да иска да е премиер, смята шефът на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов. 
Според него вариантите за кандидат-президент на ГЕРБ са два –  или Бойко Борисов, или Росен Плевнелиев. Други варианти няма.  Подозирам, че през лятото Борисов ще ни изненада, като предизвика криза и през есента ще отидем на избори 2 в 1, от които само той има интерес – парламентарни и местни, за да си отвори плацдарм за президентските избори безалтернативно. Сближаване с ДПС също води натам. Просто Борисов има личен план да се пенсионира, заяви Асланов.
В опипване на почвата ще се включи и дежурната кандидатура на  Кристалина Георгиева, чийто рейтинг  не мърда от върха, тъй като не е се овъргаляла в родната политика.  И все пак е важно какво толкова видя Бойко Борисов  в женската баня.  Може и да е видял себе си.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here