Стремежът ми е да осъвременя този форум за визуално изкуство, казва кураторът на традиционното събитие за Стария град доц. Галина Лардева

635139921132430837

Ежегодният национален фестивал за съвременно българско визуално изкуство, който се провежда в Стария град, и тази година ще даде старт на Есенния салон на изкуствата в Пловдив. По традиция Националните есенни изложби ще се открият на 1 септември от 18 часа в Балабанова къща. За трета поредна година селекционер и артистичен директор е доц. д-р Галина Лардева. Тази година заглавието на форума е “ Ан пасан“ – понятие, свързано с шахматната игра, което означава преминаване през бито поле с пешката. Изкуствоведът поставя въпроса за съдбата на изкуството, за това, че човек винаги мечтае да бъде тук и някъде другаде, едновременно сам и с всички останали, въпреки да знае, че няма да е в състояние да напусне себе си окончателно. Галина Лардева е селектирала деветима български автори, които работят в страната и чужбина. Те ще подредят творбите си в Балабановата, къща Хиндлиян и в къщата на Мексиканското изкуство. Събитието се финансира изцяло от община Пловдив.

– Как понятие от шахмата кореспондира с визуалното изкуство? Каква всъщност е идеята на кураторския ти проект?

– Естествен фокус на тазгодишните изложби е рисунката в смисъла на мимолетното и неуловимото. Предвиждам две големи изложби рисунка – туш, перо и молив върху платно. Живописта и скулптурата, с които се представят част от авторите, са много рисунъчни. Стремежът ми като артистичен директор е да се осъвремени този форум за визуално изкуство. Всички знаем дългата история на Есенните изложби, знаем легендите и големите имена от предишни години. Но всъщност от този форум са тръгнали много млади хора. Те са били алтернативно място и впоследствие стават официален форум. Започнали са като едно място, далече от центъра, далече от СБХ, далече от „Шипка” 6. И понеже са били алтернатива като експозиционно пространство, и днес продължават да са провокативно място за показване на визуално изкуство.

– И ти се опитваш да продължиш тази линия.

– Аз се връщам към извора. В днешно време има безкрайно много галерии, отвсякъде ни бомбардират визуални образи. Една от амбициите ми е да се показват млади имена, не експонирани в публичното пространство, професионалисти. Стремежът ми по време на селекцията е бил да подбера автори, които не идват по частните галерии в Пловдив, а които участват в сериозните форуми за съвременно изкуство. Аз съм изкуствовед, продължавам да следя пейзажа в национален и международен мащаб и каня художници, които ми импонират в някакъв проект и имат готова концепция, която ми е любопитна и интересна като изказ. Специфичното в този форум е, че се представят самостоятелни изложби. Това не е обща изложба с по една-две работи на автор. Художникът трябва да стои цялостно като самостоятелен автор и в проекта.

– Как авторите интерпретират темата „Ан пасан”?

– От френски „Ан пасан” означава мимоходом. Когато се замислих в каква посока ще развивам изложбите, се оказа, че авторите, които искам да поканя, работят точно в този сегмент на визуалния образ – мимолетното. Ирина Георгиева, например, от много години живее във Виена и прави самостоятелна изложба за първи път в България. Тя е подготвила портрети с туш и перо. Кирил Чолаков от години работи в Римини и ще се представи с огромни рисунки молив върху платно, инспирирани от книгата на Георги Данаилов „Къща отвъд света”. В двора на Балабановата къща излага Трепка Петкова, което току-що е завършило класа на Андрей Даниел. Тя е възпитаник на пловдивската Художествена гимназия и показва цветни урбанистични пейзажи, много съвременни като мислене. За мен традицията е динамична система.

Какво би казала на упреците, че изложбите са станали твърде специализирани и за тесен кръг публика?

– С огромно задоволство установих, че изложбите се следят от голям брой млади хора. Това означава, че има публика на всякакви нива. Есенните изложби имат своя публика от години, към тях има определени очаквания, но ми се струва, че има достатъчно много частни галерии, които работят с пловдивски художници. Моята цел е да представя нови имена и свежо мислене.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here