Европейската сметна палата обсъжда проекти в Пловдив

„Дойдох в Пловдив, за да чуя от първо лице какви са предизвикателствата пред бенефициентите на финансови средства от ЕС, когато става въпрос за изпълнение на проекти, и съм много благодарен на кмета г-н Тотев за споделеното от него. Неговите констатации и наблюдения са много полезни и ще бъдат използвани за бъдещата ни одитна дейност. Също така бих искал да пожелая на Пловдив успех в подготовката му за Европейска столица на културата през 2019 г. След днешното посещение мога с увереност да кажа, че това е едно заслужено признание“, заяви Клаус-Хайнер Лене, председател на Европейската сметна палата на среща с кмета на Пловдив Иван Тотев. Това е неговото първо работно посещение при  представител на местна власт в България. Господин Лене обясни, че е останал много впечатлен от големия брой туристи и културно-историческото наследство на града.

„Истинска чест е да ви посрещна и да ви приветствам в Пловдив“, поздрави кметът Иван Тотев. Той сподели как градът се е развил през последните няколко години, как администрацията се справя с предизвикателствата за домакинството за Европейска столица на културата. Посочи и различните обекти, които ще са част от културната инфраструктура, които ще се използват за над 300-та проекти догодина, в реализацията на които са включени изключително голям брой доброволци.

„Насищането на града с живот, с различни мероприятия, добрият темп на развитие на икономиката води до привличане на нови и нови инвеститори и увеличаване на заетите в сферата на производството“, посочи Иван Тотев и уточни, че подкрепата на Община Пловдив по отношение на образованието на младите хора е от основните приоритети в политиката на местното управление.

„Разчитаме на средства по фонд „Флаг“от Европейската банка за възстановяване и развитие и други финансови инструменти. Това привлича интереса на инвеститорите и на другите европейски и балкански градове“, коментира Иван Тотев.