e62557f9e5c73f24667ce37e5cc2e0aa
Гърция има нужда от 60 милиарда  евро в следващите три години, но Европа много трудно ще се съгласи да ги даде след пировата победа на Алексис Ципрас. Той може и да е засилил позициите си у дома, но е с напълно отслабени позиции в Европа. Около това мнение се обединяват в коментарите си днес най-авторитетните световни издания.
Ако в европейските страни идната неделя има референдум за нови помощи за Гърция, то отговорът със сигурност ще бъде още по-мощно “не” от гръцкото.Гръцкото “не” на предложенията за реформи не засилва преговорните позиции на Атина в Европа – никой не иска да подкрепя държава, в която дадените на заем пари просто потъват. Всъщност само вариантът “Грекзит” може да помогне, пише германското икономическо издание “Ханделсблат”.

Сега Европа трябва да реши дали да превърне Гърция в пример, пише в. “Ню Йорк таймс”. Лидерите на Германия, Франция от останалата част на Европа са изправени пред следния избор: Ако толерират исканията на гръцкото правителство, те ще дадат лош пример на всяка страна, която пожелае да възрази срещу структурите на ЕС и ще кажат на избирателите в Португалия, Испания и Италия, че ако вдигнат достатъчно шум и изберат екстремистки партии, и те ще получат споразумение с доста смекчени условия. Така те ще дадат сигнал, че дадена страна може да вземе какъвто си иска заем, да не плати дъловете си и да накара останалата част от Европа да плати сметката, пише американският вестник.

Ако пък отхвърлят исканията на гръцкото правителство и отрежат финансирането, гръцката банкова система ще се срине и страната няма да остане в еврозоната, а това ще е знак, че ЕС е изключително крехък. Освен това Гърция може да потърси сближаване с неприятелска Русия. Една съвременна демокрация – всъщност родината на демокрацията, може да изпадне в хаос и нестабилност, а това би струвало на Европа много повече пари и от най-щедрите спасителни планове, подчертава “Ню Йорк тайм”.

По същество европейските лидери трябва да решат дали тяхното безсилие по отношение на Гърция и страха от лош прецедент са толкова силни, че да предприемат гигантска стъпка в другата посока, спирайки финансовата помощ за Гърция, пише още американското издание.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here