ГЕРБ записа много добър резултат на евроизборите в Пловдив – 35,29%, като разликата с БСП е 9,30%. Градът се нарежда сред отличниците по доверие към  ГЕРБ, като по-високи резултати бяха отбелязани във Враца – 40,24%, Перник – 39,52/, Кюстендил – 38, 47%. Сходни с резултатите в Пловдив са още в Благоевград, Габрово, Сливен, Хасково и Ловеч. Най-голяма разлика с БСП беше отбелязана в Благоевград – 15,2 процента.

Градове, за които се твърди, че ГЕРБ има много силни кметове – Стара Загора, Бургас,Варна, Велико Търново, резултатите са по-слаби и разликите с БСП са минимални.

Резултатът в Пловдив е сериозен актив на структурата на ГЕРБ, ръководена от Иван Тотев. Неслучайно Бойко Борисов е звънял три пъти на Тотев в дена на изборите да се информира как вървят – Пловдив е от черешкте на тортата в короната на  ГЕРБ. А на 26 май беше генералната репетиция за местните избори наесен. Разбира се, че те нямат нищо общо с европейските – играта е с други правила и изненадите са част от нея. Но евровотът е тест, върху който ще се градят стратегиите. А ясно е, че предизборната битка  за евровота няма  да спира – тя вече е насочена  към изборите наесен.

Преди четири години  Иван Тотев изтърпя приятелски огън със съдействието на Бойко Борисов – втори кандидат на ГЕРБ, част от ветрилото около Гергов, но всичко завърши благополучно и Пловдив остана в сигурни ръце. Сега, при анализа на резултатите от евровота, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и самият Борисов имат факти, за да направят най-лесното заключение – Пловдив се представи много добре, местната структура показа отличен резултат. Така решението кой да е кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив изглежда още по-лесно.

Очертаващото се лесно решение  ще предпази местната  организация на ГЕРБ, а и града, от турболенция, която ги държа до последната минута на втория тур преди четири години. Резултатите от изборите в Пловдив наистина изискват лесно и бързо решение.

Ако вотът съвсем улесни избора на ГЕРБ за Пловдив, тотално обърка нагласите за града на Обединени  патриоти. Успехът на ВМРО и резултатите на другите две формации – НФСБ и Атака, надминати и от независими кандидати, правят избора за единна кандидатура крайно драматичен.

Славчо Атанасов? Той беше в евролистата на НФСБ, която събра 1,15% от гласовете на българите. Местният вот е съвсем друго гласуване, но къде ще остане достойнството на ВМРО. Отново ли ще стиска зъби под натиска общата кандидатура да е Славчо Атанасов? Едва ли ще е толкова лесно този път. Борислав Инчев, местният лидер на ВМРО и кмет на „Южен“, трябва да получи шанс, ако хората на Каракачанов не искат да бъдат унизявани за пореден път със „славчов компромис“, който е обречен на провал и в третото си издание.

Другото вдъхновение от евровота – Демократична България, вече се закани за сериозна роля на местните избори в Пловдив. Но и тук драмата предстои в търсене на силна кандидатура. ДСБ рано-рано издигна местния си лидер Йордан Иванов, но той очевидно не става. Дани Каназирева ще опита да се възползва  от възможния вакуум и да се обяви за обединителна фигура на десните, показвайки някакво съчинено социологическо проучване,  но тази идея е толкова компрометирана , че едва ли ще бъде разглеждана.

Докато се отърсва от шока, БСП така и ще дочака местните избори – шокирана. А в Пловдив да се говори за сериозно присъствие на червен канидат за кмет е губене на време.

При тази предизборната ситуация в Пловдив ГЕРБ  наистина е изправен пред толкова лесно решение, че не бива и да го бави. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here