Голям интерес сред студенти и преподаватели предизвика публичната лекция на тема „България и Европа – накъде?“, която евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев изнесе в Аграрния университет в Пловдив.

„Европейският съюз не е само фондове и средства, той е най-сигурният гарант за стабилност и за опазването на мира. След приемането на България като равноправен член на Съюза постигнахме много, но още ни предстои да наваксваме, защото и след тежкото наследство на тоталитарния режим продължихме да се лутаме“, заяви д-р Ковачев.

Според него европейската солидарност продължава да е от огромно значение за страната ни. Той смята, че темата от последните дни за различните скорости на държавите-членки е поредният повод за спекулации.

„Това не е драма, както определени политически кръгове у нас истеризират. Тези, които сега се бият в гърдите и казват „Ние сме за Европа на една скорост“, в същото време се обявяват и плашат с вето срещу приетото от Еворсъюза  търговското споразумение с Канада. Кога казват истината? Въпросът за „скоростите“ е правото на всяка страна сама да решава дали иска да участва в следващия етап от интеграцията на Европейския съюз в различните сфери. Ние например не искаме да участваме в общото законодателство в областта на данъчната политика.  Имаме интерес да запазим ниските данъци, за да привличаме инвеститори, да развиваме икономиката, да увеличаваме доходите на гражданите, защото трябва да преодоляваме забавения си старт. Но ще сме на първа скорост, ако споделяме общи ценности и политики на всеки следващ етап“, посочи д-р Андрей Ковачев.

Той опроверга и манипулациите спрямо подписаното споразумение за търговско сътрудничество с Канада. По думите му СЕТА не само че с нищо не застрашава България, но дава възможност на наши дребни и средни производители на вино, сирене и други традиционни български продукти да намерят своята търговска ниша на един голям платежоспособен пазар със значителна българска общност.

По повод отправени от студентите въпроси д-р Андрей Ковачев ги запозна с тенденциите в развитието на общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Близо 50 на сто от бюджета отива за подпомагане на аграрния сектор – за директни плащания и проекти, свързани с екологични стандарти. Предстоят важни стъпки към диверсификация, които целят по-справедливо разпределение на субсидиите, така че да има достатъчно финансиране не  само за зърнопроизводството, но и за отглеждането на овощни насаждения, пчеларството, рибовъдството, зеленчукопроизводството.

Д-р Андрей Ковачев коментира и други актуални теми, свързани с политиката на Европейския съюз за опазване на стабилността и сигурността на страните-членки. Според него България е направила правилен стратегически избор, който не бива да бъде подлаган на съмнение. Получените досега нетни средства от европейските фондове са в размер на над 8 милиарда лева – с тях са изградени над 300 км магистрали,  близо 30 метростанции, стотици километри железопътни линии и регионални пътища, около 40 пречиствателни станции, обновени са десетки училища и детски градини, над 22 хиляди студенти са се възползвали от съвместните европейски програми за обучение, много от общинските проекти също се реализирани с финансиране от европейските фондове, което особено ясно личи в положителното развитие на Пловдив през последните години.

На лекцията на евродепутата д-р Андрей Ковачев присъстваха кметът на Пловдив  Иван Тотев и кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

Преди това те се срещнаха с ръководството на Аграрния университет, за да чуят конкретни препоръки. Ректорът проф. д-р Христина Янчева изказа удовлетвореността си факта, че държавата прехвърли свои терени, за да може университетът да надгражда развитието на собствени ферми. Припомням, че това стана с подкрепата на правителството с министър-председател Бойко Борисов.  С помощта на районния кмет на „Тракия“ в Пловдив Костадин Димитров е изготвен проект за ограда на Ботаническата градина, за чиято реализация също се очаква държавна подкрепа. Аграрният университет е сред най-престижните в страната, има три първи места в рейтинговите класации по различни критерии за миналата година.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here