Правителството и Националният оперативен щаб приеха нови мерки за борба с коронавируса, като частично затварят държавата за три седмици – до 21 декември.


– Преустановяване на присъствените занятия във всички образователни институции  университети, училища, ясли и детски градини, както и всякакви извънкласни дейности.

– Остават да работят само театрите, но при 30% от общия им капацитет.

– Не се допуска събирането и провеждането на тържества от частен характер с над 15 човека.

– Преустановяват се всякакви индивидуални и колективни спортни прояви за младежи до 18 години, освен състезанията, които вече са започнали. Спортните събития за възрастни ще бъдат без публика.

– Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

– Преустановява се работата на всички заведения за хранене и развлечение – само доставки и вземане на харна.

– Преустановява се работата на всички игрални зали и казина

– Преустановява се работата на всички търговски центрове и моловете – без магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи и телекомуникационни оператори.

– Магазините в кварталите могат да работят.

– Преустановяват се вътрешните и външни екскурзии.

– Остават отворени храмовете, парковете.

– Не се налага вечерен час.

“Половината общество смята, че мерките трябва да са още по-строги, другата половина не вярва, че има нужда от тях въобще. Но в ситуацията, в която се намираме в момента би било безразсъдно да не се вземат никакви мерки. Наблюдаваме над 17 показателя. Идва Коледа. Целта е да можем да овладеем високия пик до Коледа и да може всяко българско семейство да посрещне светлите празници“, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той обясни, че има разработен общ и световен показател за строгостта на мерките. В България от събота ще се достигне между 70 и 75 от 100 по този показател. За сравнение, има страни, където този показател достига 86 – там не можеш да излезеш от вкъщи без да звъннеш на полицията – такива мерки има в нашите близки страни – Гърция и Румъния.

“Има изследвания, които показват къде се заразяваме най-много. Това са социалните събития и празненства, където хората са на маса и са пийнали. Още най-много се заразяват децата, които стоят близко едно до друго с часове. Във фитнесите има много голяма физическа активност и излъчваме много“, обясни Кунчев.

Хората, които работят в засегнатите от мерките бизнеси и ще трябва да излязат в неплатен отпуск, ще получават по 24 лева дневно от държавата, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here