Vidri_1

Едни хора щели да протестират утре срещу строителството на новата зоологическа градина на Пловдив. Те са възмутени, че трябва да се отсекат няколко дървета. Разбирам ги тези хора и уважавам протеста им. Те са състрадателни  – треперят за всяко цвете, за всеки храст, за всеки шадраван, за всяко куче, за всяко коте. Треперят да не би някой да посегне и да скъса две джанки от трънаците край Марица. Те упражняват граждански контрол и внимателно следят дали няма да получим нещо повече, отколкото ни се полага. Те са призвани да удрят през пръстите местната власт, ако тя случайно е решила да направи нещо за този град.

Да, уважавам протеста им. Това са хората на  Георги Сербезов от “Граждански контрол – защита на животните”.  На обществените обсъждания  и общински сесии те са достатъчно кресливи, напористи и направо нагли, когато трябва да вършат някакви саботажни действия. И няма значение каква е каузата – може буболечка да е полазила по обувката на общински съветник и той неволно да я настъпил. Те се опитват винаги скъпо да продадат кожата си.

И какво да направя сега,  ако те са будното гражданско общество, а аз съм идиотът, който трябва да ги слуша.  Не искам да ги слушам! Искам да има зоологическа градина, да има втори гребен канал, да има всичко, за което тези хора биха протестирали. И не защото не ги уважавам, а защото уважавам всички останали, които искат да живеят в нормален град със зоологическа градина, гребни канали и поне два стадиона. И със сто отсечени дървета, ако това не ги хвърля в ужас.

Не искам да ги слушам! А политическите си пристрастия те могат ясно и категорично да заявят на 25 октомври, когато очевидно ще гласуват с “не”. Вече е по-трудно да казваш “да”. Дотогава да си броят дърветата, но да не крещят много, тъй като предизборната кампания официално не е започнала. Днес пък може да ги преброим и те колко са, макар че няма никакво значение – всеки е толкова, колкото заслужава.

Да разсея ужаса – обичам дърветата, колкото всеки екозащитник. Но не и да бъда дърво на техните протести. Ако не ме разбират, да се поразходят из джунглата край канала и, ако не се изгубят, да си представят втория гребен канал.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here