Рамазан байрам, Курбан байрам и Денят Ашуре официално влизат в културния календар на Пловдив за тази година.Предложението направи  лидерът на ДПС в града и общински съветник Али Байрам на днешната общинска сесия и то беше прието от вносителя – зам.-кмета по културата Пламен Панов, без обсъждане в залата. За първи път тези важни за мюсюлманите празници влизат в културния календар на Пловдив.

Рамазан байрамът, или празник на говеенето, е важен мюсюлмански празник в първите дни на месеца Шауал, отбелязващ завършилия месец Рамазан на тежкия разширен пост, наричан също Рамазан или саум.

Курбан байрамът е празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10-ия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Думата „Ашуре“ произлиза от наименованието на арабското число „ашера“, което означава „десет“. И понеже този празник се празнува на десетия ден от месец Мухаррем по ислямското летоброене – Хиджра, в нашата култура бил наречен „Ашуре“ или „денят Ашуре“.Той е свързан  различни случаи в ислямската история. И понеже месец Мухаррем, в който се намира този ден, е един от свещените – забранени месеци, то става става причина да заеме още по-важно място в религиозния календар на мюсюлманите.

В изказването си пред общинската сесия Али Байрам направи и любопитен коментар на събитията от „Пловдив 2019“ в Столипиново. „На закриването на Европейска столица на културата чух за толкова неща, проведени в квартала, че се зачудих как съм ги проспал“, каза Байрам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here