През март 2019 година кметът Иван Тотев каза, че до началото на лятото Пловдив ще има работещ зоопарк, обсъждаше се стартирането на процедурите по Закона за обществените поръчки за купуването на животни. Това се случи, след като и ВАС отхвърли жалбата на еколозите по отношение на ОВОС за строителството на зоологическата градина.

Пловдив трябваше да има зоопарк, който да разбие схващането, че зоологическите градини са затвор за животни. Прекрачвайки входа, посетителят се потапя в естествената среда на обитателите, която беше увеличена четири пъти – от 10 на 40 декара.

Тогава строителят – фирма „Запрянови 03“, беше категоричен, че след получаването на акт 11 ще довърши обекта за 27 дни. После обаче дойдоха проблемите с надзора и местните избори. Отново всички усилия отидоха по дяволите.

Строителството на зоологическата градина е белязано от откровени саботажи. Още през 2016 година местните патриоти поискаха тя да се бутне и пуснаха сигнали до специализираната прокуратура за нарушение на два закона – за устройството на територията и за обществените поръчки. Последва делото срещу Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на „Западен“ Димитър Колев за престъпления по служба. Накрая се намесиха еколозите.

Сега се оказва, че за довършване на зоологическата градина са необходими 900 000 лева, според доклада на работната комисия, назначена от кмета Здравко Димитров. Освен това общината дължи 458 000 лева на „Запрянови 03“, но не иска да ги плати  и търси нов строител.

Ентусиазмът около зоопарка напълно е затихнал след 4-годишния застой. А имаше дори обществено обсъждане какво да има в него – тигър или лъв. Гласовете на децата определиха за победител тигъра. Но ако има лъв, може да се казва Иван, предложи Бойко Борисов при посещение в зоопарка, тъй като до него беше Иван.

Новата местна власт спокойно може да не се съгласи с това предложение – то вече не е актуално, и лъвът да се казва Здравко. Така ще сложи край на саботажите около строителството и разбираемо ще обясни на децата кой е лъвът, как се казва, но ще мисли и за тигър.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here