Дипломат представи турски художници в изложба „Здравей, Пловдив 2019”

Навръх рождения си ден турският консул Хюсеин Ергани събра 3260 лева от търг на картини за онкоболни жени

„Здравей, Пловдив 2019” бе мотото на изложбата, която откри снощи в резиденцията си генералният консул на Република Турция Хюсеин Ергани.  Експозицията бе организирана  съвместно с галерия „Вальор” от Анкара и представи трима знакови художници. Вахап Демирбаш, за когото основна тема са културата на Анатолия, традиционните сватби, народните веселия, старинните предмети и къщи не успя да пристигне за откриването, но Гюнсели Купуджу и Хале Нурол се срещнаха с пловдивските си колеги.  На партито присъстваха и художници Петър Мичев, Атанас Хранов, Илия Желев, Николай Няголов, Вълчан Петров, Жорж Трак, както и местни галеристи.

„Когато избирахме тема за изложбата, най-доброто за което се сетихме, е да я посветим на предстоящото домакинство на Пловдив като европейска културна столица. Целта беше и ние да допринесем с нещо към проекта, срещайки артистичните гилдии на двете държави, които да създадат контакти помежду си”, обясни идеята дипломатът.

Една от изненадите на вечерта бе търгът на картини, чиято основна задача бе набиране на средства за онкоболните жени в Пловдив.  Картините бяха дарени от анкарската галерия „Вальор”, чийто собственик Сердар Кая дори се включи в наддаването. Началната сума бяха символичните 100 лева. Наддаването спря, докато се достигне до реалната цена на платната. Самият консул си направи подарък за рождения ден, който се оказа същата вечер, като откупи платно на най-продавания в момента турски художник – проф. Мустафа Аяз. Той брои за негово платно 650 лева, а само преди няколко години картина на същия автор е била продадена у нас за 5000 лева.

В края на вечерта дипломатът връчи чек от 3260 лева на председателя на Сдружението на онкоболните жени в Пловдив Цвета Маникатова. Събраната сума от картините бе 2260 лева, но галеристът Сердар Кая добави дарение от 500 евро за каузата. Инициативата е продължение на подетата преди 3 години кампания от турското консулство и „Кристиан оф Рома група” да подкрепя жените с коварното заболяване.

Още две картини и оригами получи като подарък дипломатът. Първата бе от 9-класничката на Художествена гимназия „Цанко Лавренов” Йорданка Бакова. Тя, заедно с незрящия магистър по социална педагогика от Пловдивския университет и зрелостника от Професионалната гимназия по хранене и туризъм Лъчезар Лулчев имаха шанса да изкачат митичната планина Немрут преди седмица благодарение на дипломата. На върха в Анадола гордите пловдивчани рекламирали града на тепетата като Европейска столица на културата.

3 коментара