Изказване на Георги Гергов, областен лидер на БСП, очерта по-ясно разделителните линиии в разкъсваната от скандали пловдивска организация. След позиция на Гергов, изразена по БТВ, четирима народни представители  – Веска Ненчева, Манол Генов  и Димитър Аргиров и Георги Йорданов,  го посъветваха с декларация да се дистанцира от БСП. Веднага като ужилени скочиха неговите верни другари от БСП-Пловдив и застанаха на амбразурата. Те излязоха с контрадекларация, в която се казва:

„Парламентът трябва да работи конструктивно, дисциплинирано, давайки пример за институционална отговорност. Опозицията е призвана да бъде ярка, смислена и адекватна на времето и пространството, вместо охотен съучастник в превръщането на Народното събрание в цирк. Пряката работа на народното представителство е законотворчество, а не вътрешнопартийни интриги. Чрез законодателни инициативи депутатите материализират политическо поведение, а не участват в сплетни, за да направят добро впечатление на националното ръководство. Никой никъде и никога не е отричал парламентарния характер на републиката, най-малко областният председател  на БСП, затова в позицията на четиримата прозира нещо по-дълбоко и нелицеприятно, мотивирано от собствен интерес.

Един политически лидер като другаря Гергов има право и на политическо, и на лично мнение. Макар че в конкретния случай той изрази единствено и само персонална оценка по повод взетите мерки в условията на пандемия. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова. Парламентарното поведение на нашата група не е унижение, а самоунижение, особено с предложението, на което президентът дори наложи вето. Това повдига въпроса за качеството и капацитета на хората, които сме изпратили да ни представляват. Вместо да губят време в пространни съобщения до медиите с характер на осъдителни присъди, можеха да работят по преките си задължения да бъдат практически алтернатива, а не псевдо такава. Етикетите “самоовластяване“, “тоталитарност“ и “слугинаж“, които употребяват другарите депутати, само потвърждават втория план на тяхната медийна изява. Всеизвестната е максимата, че най-добрата защита е атаката, затова ясно разбираме какво се крие зад акта им. Да се измести темата, да се постави друг акцент в общественото пространство, за да се скрият реалните процеси, които вървят под повърхността. А тези процеси се очертават от кръг въпроси като:

1. Защо БСП в парламента непрекъснато е в режим на махленски скандали?

2. Защо БСП в парламента постоянно предпочита конфликтното поведение?

3. Защо предложенията на БСП в парламента не са реално и обективно алтернативни?

4. Защо популизмът е взел връх в реториката на парламентарните говорители?

5. Защо демагогията е предпочитаната линия на поведение в парламентарната група пред диалог с единствена грижа – състоянието и перспективите на България и българите?

6. Кой и защо има интерес от това поведение?

7. Кому е изгодно това състояние на опозиция с ниско качество на законодателни инициативи?

8. Кой умишлено държи парламентарната група в тази кондиция? Защо я държи?  Отговорите на горните въпроси дават основание за обоснованото предположение, че договорки, колабориране и “заиграване“ с ГЕРБ има, но то не е в Пловдив. Адресът е в столицата и кабинетът е на “Позитано“ 20, където властва принципа “Разделяй и владей“.

В заключение – медийните постановки на четиримата другари депутати именно са откровен слугинаж, подчинен на лична изгода с надеждата да им бъде осигурен още един мандат на депутатските банки. Ако бяха използвали времето и усилията си, отделени за реакция срещу областния председател, в пряка законодателна работа, вероятно БСП щеше да бъде действената алтернатива, която претендира, че е. Ако бяха отделили и време да бъдат сред хората, щяха да разберат настроението и мнението им. И това са критичните бележки в писмото на др. Гергов до членовете на Националния съвет. За разлика от четиримата другари депутати, той не си позволи да го оповести в медиите, защото както каза и в интервюто си, вътрешнопартийните теми са за партийните форуми. Тази ремарка отбягва на другарите депутати, защото поставената им задача е да инициират конфликт на партийния терен. Изпълнението на тази задача, както знаем всички, носи точки пред националното ръководство. Този терен е познат и безопасен, поради което предпочитан за играчите, на които липсват мащаби и хоризонти за правене на политика в интерес на обществото.

И съвсем накрая – към другарите депутати: Разбираме мотивацията ви, но поне избягвайте да говорите за достойнство и чест, защото това не са празни думи! Но, ако може, не участвайте в стратегията за отслабване на партията и превръщането й в посредствена опозиция. Ние, членовете на Изпълнителното бюро, единодушно се обявяваме за консолидацията вътре в Партията; ще се противопоставим на всички опити за вътрешнопартийно разделение и взаимно противопоставяне. Точно такава е основната идея от позицията на др. Гергов, а тя се съдържа в думите му : “В условията на криза политиците трябва да се обединяват, да дават предложения и решения, а не да търсят дребни политически дивиденти“.

Декларацията е подписана от ИБ на БСП – Пловдив:

Красимир Трифонов, председател на ГС на БСП,Николай Радев, зам.-председател, председател на ППГОС в ОбС, Теодора Халачева, зам.-председател, народен представител, Георги Търновалийски, член, народен представител, Димитрина Вакрилова, секретар “Организационни дейности“, Петя Манева, секретар “Финанси“, Нина Чавдарова, член, Медийна политика, доц. Ангел Иванов, член, д-р Любомир Паунов, член, координатор на МО на БСП – Пловдив, Тодор Стоилов, член и председател на РС – “Централен”, д-р Атанас Баташки, член и председател на РС – “Северен”, Добромира Тошева, член и председател на РС – “Тракия”, инж. Йордан Василев, член и председател на РС – “Източен”, Костадин Беларев, председател на РС – “Южен”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here