ДБГ иска оставки в управлението, но противникът бил БСП

Димитър Делчев

Протестите в страната са антиправителствени и ние ги подкрепяме, обяви в Пловдив председателят на ДБГ Димитър Делчев. Той говори за обстановката в страната заедно със заместника си Найден Зеленогорски, членовете на ръководството доц. Димитър Шишков , Димитър Танев и Савина Петкова, местен лидер на партията.

Димитър Делчев, който смени Меглена Кунева като лидер на ДСБ, отхвърли тезата, че ГЕРБ е дясна партия – нито бюджетът е десен, това било бюджет на БСП, нито политиките, които водят. Той оправда абсурда, че десните партии водят битка с ГЕРБ, а не с БСП и ДПС, с факта, че ГЕРБ управляват.“Да, наш идеологически противник е БСП, но сме срещу сегашното управление“, заяви Делчев, чиято партия като част от Реформаторския блок беше съюзник на Борисов в предишния кабинет. „Правителството трябва да направи нещо – или да откликне на желанията на хората, или да подаде оставка“, каза още Делчев. Той поиска и оставката на вътрешния министър заради липсата на сигурност.

Делчев потвърди готовността на ДБГ за широко дясно обединение на въпрос дали планират общи действия с групата от пет партии около „Да България“. Делчев призна, че се фокусират повече върху действията  на ГЕРБ, отколкото срещу БСП. „Тази изборна машина трябва да се пребори“, разкри Делчев.

Казаното на днешната пресконференция от лидерите на ДБГ само потвърждава стратегическата грешка, която са готови за пореден път да допуснат партиите, определящи се за десни.

По този повод проф. Калин Янакиев казва:“Фиксирани върху ГЕРБ хората от старата или либерална десница, които изглежда си въобразяват, че евентуалното събаряне на ГЕРБ би могло да ги върне автоматично във властта, води до там, че БСП действително изчезва от полезрението на тези хора.Това изкопава една пропаст между десния център ГЕРБ и тази едва жива либерална десница, а това в бъдеще вещае стратегически трудности в отношенията между тях. А необходима е, казвам, тази коалиция, освен ако не е до там утопичен човек, за да смята, че в някакво обозримо бъдеще тази либерална десница би могла да има такъв политически ресурс, че да може да управлява самостоятелно. Нещо, което да се помисли дори, е съвсем смешно. В този смисъл бъдещият неуспех или повторен крах на тази либерална десница ще дойде тогава, когато бъдем изправени отново пред избора – дали БСП плюс определени националисти, или ГЕРБ ще трябва да ни управлява. Защото комунизмът е травма за българите и това е абсолютен факт. В  този случай хората, които са антикомунистически настроени, ще изберат, независимо дали имат симпатии или антипатии към ГЕРБ, да гласуват на сигурно и това отново ще маргинализира старата градска десница.“

 

Един коментар