Решението на ГЕРБ да даде едно избираемо място на СДС в евролистата си и така да го припознае като коалиционен  партньор породи коментари дали това е добър ход. Божидар Лукарски от СДС веднага поиска оставката на председателя си Румен Христов, тъй като той нямал мандат от партията да влиза в такива коалиции и нарече това предателство. Румен Христов му отвърна, че самият Лукарски беше министър на икономиката във второто правителстов на Борисов – бил е на софра при ГЕРБ и да си припомни дали го е болял кръстът като се е навеждал.

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев определи новата коалиция като “джакпот за СДС, защото иначе те трудно биха успели да вкарат дори един човек в европарламента” и припомни, че ГЕРБ традиционно е включвал в листите си представители на други политически формации.

Бившият председател на Висшия съвет на БСП Красимир Премянов пък заяви, че от взаимодействието на СДС и ГЕРБ десницата ще спечели повече, но не изключи ползи и за ГЕРБ.

„СДС има голяма заслуга по време на прехода, тъй като пое управлението след падането на комунистическия режим. Партията свърши много полезна работа и беше необходимо да бъде върната в активната политика“ заяви пред Faktor.bg бившият депутат от СДС проф. Александър Джеров. „Митингите, които правехме през 90-те години, освежиха въздуха и създадоха впечатлението за по-хубаво бъдеще и за освобождаване от комунистическото управление. СДС ще остане в историята като организация, на чело на която бяха мъдри хора – Стефан Савов, Елка Константинов, д-р Петър Дертлиев и д-р Желю Желев. Това са имена, които охарактеризираха прехода. Те направиха базата за създаване на едно нормално демократично общество. Мисля, че СДС има все още какво да даде на България..Няма причина ГЕРБ и „сините“ да не участват заедно на европейски избори, тъй като имат обща политическа база и сходство помежду си“, коментира Джеров.

„Не искам да коментирам останалите организации като Демократична България, които са в съмнителната част на дясното политическо поле. Те не са партии, на които бихме могли да се осланяме и които ще направят нещо, защото нямат никаква полезна визия. Тези организации са временни“, категоричен е професорът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here