Скандал в пленарната зала беляза дебатите по първо четене на промените в Закона за семейните помощи на деца. Предложението за тях идва от БСП, а новите текстове предвиждат еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати. Левицата настоява обаче тя да се дава само на родители, осигурявали се минимум 2 години преди раждането. От БСП искат още помощта за началото на учебната година да се дава до четвърти клас.

Дискусията протичаше нормално, с всички аргументи “за” и “против”, до изказването на лидера на левицата Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя се позова на статистика, според която у нас в риск от бедност и социално изключване живеят 41% от децата. Нинова и призова всички депутати да подкрепят законопроекта на БСП.

На това се противопостави пловдивският депутат Спас Гърневски от ГЕРБ. Загубилите изборите отново са в залата, отново отвориха торбата с лъжите, измамите и илюзиите и отново се готвят за следващите избори. Това е добре. Много хубав конгрес направихте. Избрахте правилния лидер, за който се кръстихме с две ръце. След тези избори ще изчезнете и аз ще ви кажа защо. Когато говорите за демографската криза – днешното й състояние е заложено в миналото“, заяви Гърневски и продължи: “За да ги няма 2 млн. млади българи, е виновна БКП и нейното ръководство“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here