Гребният канал в Пловдив е готов за домакинството на най-голямото състезание в календара на Световната федерация по гребане за тази година – световното първенство за мъже и жени от 8 до 16 септември. На двудневна инспекция в града е екип на федерацията – Светла Оцетова,  технически директор на FISA  и технически делегат за световното първенство, Камерън Алън – организационен мениджър и технически делегат, Бернт Шумахер  – технически делегат.

Делегацията на световната федерация ще постави  пред организационния комитет 128 въпроса, свързани със състоянието на гребния канал и организационната подготовка на световното първенство. Според Иван Попов – председател на Организационния комитет на първенството, каналът в Пловдиве на 90% готов за голямото състезание. „ Досега Организационният комитет няма опит в провеждането на състезания за хора със специални потребности. Ние обаче вече имаме на финалния комплекс асансьор за хора, които са трудно подвижни. Имаме и изграден и подход към плаца, по който те да се придвижват. Остава  само да отделим един пристан специално за тези състезатели. Градът също има известна готовност. На античния театър има асансьор за инвалиди. Имаме да уточним дали в хотелите ще има достатъчно специално оборудвани стаи“, каза Иван Попов. Той е на мнение, че тази инспекция от страна на FISA ще бъде единствена, защото техническите делегати ще получат задоволителни отговори на всички свои 128 въпроси, ще обходят гребния канал и лично ще се уверят в неговата готовност да посрещне голямото състезание.

До момента има 1200 заявки за участие. Те са от отбори,които са сигурни, че ще участват във всички дисциплини с пълен брой лодки и състезатели. Окончателните екипи на останалите отбори за световното първенство в Пловдив ще бъдат формирани след регатата в Люцерн в края на месец юни. За българското гребане това световно първенство е възможност да премери сили със световния елит. „Голямото състезание ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка. Но приходите от предното световно първенство  в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни“, коментира г-н Попов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here