Българският президент Румен Радев, като тънък „познавач“ на  Гьоте,си позволи да го цитира в битката с правителството  и щаба за борба с коронавируса. „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, изтърси старшина Радев и сметна, че опирайки се на великия немски хуманист, е разгромил противниците си. Дори сравни раздаването на мартеници на 1 март от неговата съпруга със сложната логистична задача на Щаба да се бори с разпространнието на коронавируса.

В тази връзка Гьоте е казал и още нещо: „Глупаците са най-неприятните крадци — те крадат едновременно и времето, и настроението ни…“

Вицепремиерът Томислав Дончев влезе в ролята да казва на Радев къде точно е мястото му на плаца. И къде може да употребява изрази като „Кръгом, бегом марш“, както насаденият за президент се обърна към българските депутати. Разбира се, че мястото му е на майната си.

Сигурно е голямо изпитание за Дончев – доста интелигентен човек, да влиза в подобен омърсяващ спор. Опита да се измъкне деликатно, доколкото това е възможно когато насреща имаш човек с манталитет на строевак. „Радев ни кара да правим движения без да осъзнаваме смисъла им, както често в казармата“, обобщи Дончев.

Как му се иска на Радев да види на плаца строено цялото правителство и да издаде командата: Шашкай се в различни посоки!  

Това знае Радев. „Любимият“ му Гьоте е казал за такива като него: „Човек чува това, което разбира. Човек вижда толкова, колкото знае“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here