ГЕРБ стабилизира подкрепата си през октомври след месеци на падане и при избори днес би останал първа политическа сила, макар и с минимална преднина пред БСП. Хората на Бойко Борисов биха събрали 24,1% от гласовете, а за червените ще останат 23,6. Общо пет са сигурните партии в следващи парламент, показва новото национално представително проучване от Изследователски център “Тренд”.

Социолозите са проучили и нагласите към разпространението на коронавируса. Страховете от по-масова зараза растат паралелно с растящия всеки ден брой заразени, но въпреки това всеки втори българин е убеден, че не трябва да се възстановяват по-строги мерки срещу пандемията.

Политологът от “Тренд” Димитър Ганев предполага, че на парламентарните избори ГЕРБ и БСП ще излязат в ситуация “фотофиниш”.

Моментната снимка показва сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%) участие с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, ДПС (10,2%) и “Демократична България” (8,8%).

С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%.

Сравнителният анализ на данните с тези от септември показва, че няма съществена разлика в отношението към парламента, правителството и президента.Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички държавни институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, а само 14% – положително.

Няма голяма промяна и в подкрепата за работата на правителството – и през септември, и сега едва всеки пети харесва как работи кабинетът.

48% оценяват положително дейността на президента срещу 39% на обратния полюс. Има тенденция към леко нарастване на негативните оценки за работата на президентството от август до момента, показват данните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here