Народният представител от ПП ГЕРБ Спас Гърневски и членове на младежката структура на партията в Пловдив присъстваха на заупокойна литургия в памет на жертвите на комунистическия терор в пловдивското село Стряма.

По традиция пред паметника, издигнат в тяхна памет в първите години на демокрацията, се събраха близки и наследници на избитите преди 75 години без съд и присъда жители на селото. Още в първите седмици след 9-ти септември 1944 година са изклани 63-а мъже, а семействата им са изнудвани, припомниха присъстващите.

Ние трябва да отстояваме тяхната памет, защото зад нас е само България. Няма да допуснем това да се върне, заяви Спас Гърневски. Той изтъкна и труда на Надежда Любенова, която е събрала в книгата „Стряма – вторият Батак 1944 г.“ спомена за тези тежки времена.

Мирослав Тенев от ръководството на МГЕРБ в Пловдив-град подчерта, че всяка година от структурата участват във възпоменания в памет на жертвите на комунистическия терор, защото историята трябва да се знае и да се помни такава, каквато е. За това е важно комунизмът да бъде изучаван в българските училища, за да могат децата да разберат какво се е случвало в този тъмен период, каза още Мирослав Тенев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here