На свое заседание днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ се запозна с проведени номинационни събрания за кандидати за кметове и посочи Здравко Димитров като кандидат за кмет на Пловдив. В момента Димитров е областен управител на града.

Той е завършил Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“ като бакалавър по “Спортна икономика“, след което защитава магистратури по “Психология“, “Публична администрация“ и “Финансов мениджмънт“.

Най-после лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов набра смелост и посочи за кандидат-кмет на партията в Пловдив Здравко Димитров. Той го направи въпреки социологическите сондажи, които не дават големи шансове на областния управител в битка със Славчо Атанасов на втори тур.

Мечтата на Здравко Димитров да бъде кмет на Пловдив, или поне канидат на ГЕРБ за поста,беше сериозно активирана преди четири години, когато Бойко Борисов го пусна срещу официалния кандидат на партията Иван Тотев. Кандидатурата му беше замаскирана като коалиция „Здравко Димитров – да решаваме заедно“, подкрепена от Реформаторския блок.  Тогава Димитров събра 10,76% от гласовете-12992, и се класира на четвърто място.

През 2015 година Зико беше напуснал  поста си на областен координатор на ГЕРБ след скандал с Методи Андреев и се приемаше за човек, който иска да разцепи партията.” Здравко Димитров ще бъде изключен от ГЕРБ, това е въпрос на време”, обяви през юли същата година Менда Стоянова. Два дни преди това парламентарната група на ГЕРБ изключи Димитров от редиците си.

За всички беше ясно, че кандидатурата на Димитров срещу Тотев е част от ветрилото на Гергов, което беше разпънато с участието на БСП, Реформаторския блок и Здравко Димитров, Обединените патриоти и Дани Каназирева. Целта беше бой по Иван Тотев на втория тур.Конспирацията не сработи, но действията на Димитров настроиха партийната структура в града срещу него.  

Колебанията на Борисов да посочи Зико бяха  именно настроенията на местната партийна  структура, чийто лидер е Иван Тотев. Въпреки това номинацията беше очаквана след оттеглянето на Тотев от битката за трети мандат. До нея се стигна и след войната  срещу Тотев в последните години, водена от Здравко Димитров и босовете на Винпром „Пещера“.

Така Борисов заложи на фигура, която напълно задоволява интересите на Георги Гергов и пещерняците. Участието на  Славчо Атанасов и Здравко Димитров на местните избори в Пловдив развързва ръцете на Гергов да издигне слаб кандидат. На ход е централното ръководство на БСП, което вероятно ще отреже мераците на Гергов за формална битка и ще заложи на президентския съветник Пламен Узунов. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here