ГЕРБ води с 3 процента пред БСП

В парламента  ще влязат четири партии, ако изборите са днес, показва проучване на „Маркет линкс“ в периода 23 – 28 юни. Данните сочат, че  ГЕРБ  печели с 20,3% подкрепа и води с 3 процента пред БСП – 16,9. След тях се нареждат  Обединени патриоти с 4,2% подкрепа  и ДПС – с 4,1%.

След българското председателство на Съвета на Европа има лек положителен ефект по отношение към ГЕРБ, които прибавят около 3% одобрение.БСП запазва нивата си на одобрение от около 30%, докато противоположните нагласи се споделят от около 60%.

В края на политическия сезон все още регистрираме позитивния отзвук върху нагласите на гражданите от българското председателство, посочват авторите на изследването. Намалява се негативизмът по отношение настоящото и бъдещо развитие на страната. На този фон, половината от домакинствата гледат позитивно към бъдещето. Младите, в сравнение с по-възрастните поколения, са по-оптимистично настроени за бъдещето.

Картината на институционално доверие продължава да се характеризира с високо степен на критичност от страна на българските граждани. Народното събрание отново е в дъното на класацията с над 3 пъти по-висок дял на гражданите, които нямат доверие. Народното събрание е в дъното на класацията с 60% недоверие, докато първото място е заето от Президентската институция, която има близо 60% одобрение.

ГЕРБ остава с най-голям електорален потенциал, въпреки отчетеното вече повишено доверие към партията – това е малко над 20% на база всички. БСП минимално увеличава своята електорална подкрепа като в момента 17% от имащите право на глас декларират, че биха подкрепили партията на парламентарни избори.

Един коментар