В парламента  ще влязат четири партии, ако изборите са днес, показва проучване на “Маркет линкс” в периода 23 – 28 юни. Данните сочат, че  ГЕРБ  печели с 20,3% подкрепа и води с 3 процента пред БСП – 16,9. След тях се нареждат  Обединени патриоти с 4,2% подкрепа  и ДПС – с 4,1%.

След българското председателство на Съвета на Европа има лек положителен ефект по отношение към ГЕРБ, които прибавят около 3% одобрение.БСП запазва нивата си на одобрение от около 30%, докато противоположните нагласи се споделят от около 60%.

В края на политическия сезон все още регистрираме позитивния отзвук върху нагласите на гражданите от българското председателство, посочват авторите на изследването. Намалява се негативизмът по отношение настоящото и бъдещо развитие на страната. На този фон, половината от домакинствата гледат позитивно към бъдещето. Младите, в сравнение с по-възрастните поколения, са по-оптимистично настроени за бъдещето.

Картината на институционално доверие продължава да се характеризира с високо степен на критичност от страна на българските граждани. Народното събрание отново е в дъното на класацията с над 3 пъти по-висок дял на гражданите, които нямат доверие. Народното събрание е в дъното на класацията с 60% недоверие, докато първото място е заето от Президентската институция, която има близо 60% одобрение.

ГЕРБ остава с най-голям електорален потенциал, въпреки отчетеното вече повишено доверие към партията – това е малко над 20% на база всички. БСП минимално увеличава своята електорална подкрепа като в момента 17% от имащите право на глас декларират, че биха подкрепили партията на парламентарни избори.

1 коментар

  1. Никой реално не гласува за тея дебили. Кой иска да го управлява простия охранител на комунистическия боклук бай Тошо?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here