В Пловдив се очертава оспорвана битка между Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Това сочат данните от сондаж “лице в лице“ на “Галъп” сред пълнолетното население на община Пловдив по актуални обществено-политически теми, проведен сред 800 души между 4 и 11 септември.

46% казват, че със сигурност ще гласуват, а още 24% избират опцията “по-скоро ще гласувам“. Това са декларативни отговори, които по правило се различават от очакваното реално гласоподаване.

Сред онези, които се очаква твърдо да гласуват, 30% заявяват подкрепа за Славчо, а 26% за Здравко Димитров . За Николай Радев – 19%, за Дани Каназирева – 7%, за Али Байрам – 5%, за Георги Колев – 3%, за Йордан Иванов – 2%, за Николай Бухалов – 2%. Към момента на провеждане на изследването, Йордан Иванов и Али Байрам бяха все още най-обсъжданите имена за кандидати на своите политически сили  – ДБ и ДПС(затова са и включени в примерния лист с възможни кандидати), като по-късно те бяха променени

Разликата между първите двама свидетелства за наистина оспорвана битка без ясен резултат. По традиция, ГЕРБ е формацията, която може да мобилизира и по-сериозната допълнителна подкрепа.

Славчо Атанасов пък, също по традиция, успява да мобилизира подкрепа отвъд патриотичния сектор и това най-ясно личи в хипотетичните балотажи – където при него се фокусира потенциален вот от типа “срещу ГЕРБ“, включително гласове от пространството на левицата и от пространството на традиционната десница.

При хипотетичен балотаж между първите двама, сред обявяващите, че се канят със сигурност да гласуват в местните избори се получава следната картина: 7% твърдят, че при такъв балотаж биха се отказали да гласуват на втори тур, 8% не могат да преценят, 47% назовават Атанасов, а 38% Димитров.

При избор измежду партии и коалиции, кандидатстващи за общински съвет, твърдо гласуващите на този етап споделят следните нагласи: ГЕРБ – 36%, БСП – 24%, листата около Славчо Атанасов НФСБ и ВМРО) – 16%, ДПС и „Съюза за Пловдив – по 5%, Демократична България, АБВ и ЗС “Александър Стамболийски“ – по 2%, Кауза Пловдив и СДС – по 1%. С по-малки дялове са други формации и опцията “Не подкрепям никого“, които общо събират 2%. 4% още се колебаят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here