“Много сме щастливи да стартираме работа по може би най-знаковата галерия в Пловдив. Започнахме от един малък ремонт на сградата, после минахме през разширяване на площта, регулиране на парцели, да направими и двора, тръгнаха търгове, жалби и минаха сигурно 4 години. Радостното е, че имаме бюджет – общо 1.5 млн лева”, каза кметът Иван Тотев на старта на преобразяването на галерията на ул. „Съборна“ в съвременна галерийна площ. Ремонтът трябва да приключи до една година.

Идеята на местната администрация и на ръководството на галерията е да се отвори сградата към ул. “Съборна” и самият двор да работи като изложбена площ.

Директорът на ГХГ Красимир Линков допълни, че ще бъде направена и детска площадка в двора на галерията, която ще е с акцент изобразително изкуство, ще има амфитеатрални седалки. В другата част на двора ще има и скулптура.

“Идеята е да се получи съвременна галерийна площ заедно с хранилища. Усвояваме и таванските помещения, където мислим да експонираме част от съвременното изкуство, с което разполагаме. Ще има достъп за хора с увреждания”, каза още Линков.


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here