Лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов се е засилил да свърши нещо, което до този момент е избягвал  да прави, може би респектиран от партийната работа на доскорошната си дясна ръка Цветан Цветанов.  Борисов не си позволяваше да пипа там, където пипаше Цветанов, имайки пълно доверие на партийния си строител.

И двамата обясниха, че доверието помежду им се е стопило, незнайно как и защо. Тяхна работа. Окрилен от поредната победа над БСП, или пък огорчен, че самият той  трябваше да сложи самара на гърба, Борисов се е решил на необичаен ход – иска да оперира партията си без упойка. Досега през операционната му са минали доста знакови фигури от обкръжението му, но те бяха от по-висшия ешелон. Сега се кани да вкара там цели структури на ГЕРБ и да се разправи с тях с голи ръце.

Борисов е афектиран от поредицата скандали и е в състояние да извърши  груба грешка с пациента на масата. Ако, разбира се, конгресът на 7 юли не го възпре с по-разумни действия. Това е малко възможно, тъй като се очаква конгресът единствено да официализира идеите на самия Борисов за реформи в партията.

Димитър Николов, кмет на Бургас и член на Изпълнителната комисия, загатна какво да очакваме – срещи със структурите, подмяна на шефовеге им, нови идеи и нови решения за бъдещето на ГЕРБ.  Живко Тодоров, кмет на Стара Загора и също член на Изпълнителната  комисия е по-умерен – грешка е да се разправяме брутално със структурите.

Ще има и брутални действия, личи от някои изказвания на Борисов. Той вече е раздал задачите – нови лица, нови идеи, нови решения. Прилича на подмяната в националния отбор по футбол – след Бербатов, Стилян  и Мартин  Петров имаме нови лица без никакви идеи  и нови решения.

Борисов рискува да се озове в същата ситуация – нови лица без идеи. Рискува пациентът – партията му, да остане на масата  два месеца преди местните избори. Но Борисов изглежда вдъхновен да оперира без никой да му пречи този път и без да е длъжен да слуша Веско Маринов.  Ако това е реформа, Бойко вече е извървял половината път. Рискова за партията му е втората половина, когато трябва да обясни на пациентите си, че ще им вади зъбите с обикновени клещи. Нищо чудно Борисов да отчете като реформа, че е извадил зъбите на партията  си.

Ако се вгледаме в пловдивската структура на ГЕРБ, например, няма как да открием този надарен и млад кадър, който за два месеца да убеди пловдивчани, че може да им бъде кмет. Единствената възможност е Бойко да го носи на гръб цяло лято по Главната и да говори вместо него, но и тогава никак не е сигурно. А трябва да го прави това упражнение и по другите градове.

Сигурно е, че до 7 юли списъкът на Бойко с пациенти за операционната му ще бъде готов, някои вече ще са минали оттам. При такива емоционални операции  възможни са кардинални грешки, които ще бъде отчетени още в нощта на местните избори, а за предпочитане е да се дискутират на самия конгрес, ако Борисов позволи подобна волност.

В ГЕРБ повече отвсякога важните неща са сложени на масата и са по-видими отвсякога . Следва тълкуване на фактите от евроизборите. Борисов ги тълкува по своя начин – с клещите в ръка. Отсреща са партийните структури, настръхнали в очакване. Така беше и в БСП преди да стане ясно, че там нищо не може да бъде спасено. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here