bee1811c4ccacdc69b8ece915c37ec3e_big

 

Рано е да се твърди каква точно е предизборната ситуация в Пловдив и дали изобщо ще има някаква особена ситуация. Интригата е какво ще родят щабовете на БСП и Реформаторския блок  и дали техните рожби са в състояние да разбъркат картите на масата. Официални и неофициални анкети дават сериозно предимство на Иван Тотев, който се бори за втори мандат. Резултатите определят и поведението на останалите – всички ще играят срещу един.

Такава е играта в Пловдив – всички срещу един. На пръв поглед това е много емоционална игра, но обикновено е с предизвестен край – печели този, който е сам, такава е традицията.  И това е така, защото се предполага, че той има достатъчно аргументи да се изправи срещу всички останали. Избирателите надушват лесно подобни ситуации и получават имунитет срещу спекулации.

Засега “всички останали” са само двама – Славчо Атанасов и Дани Каназирева. Атакуващите им тези са общи – високи данъци, лошо изпълнени строителни работи, скъпи ремонти. Последната им хапка  са велоалеите, които не минавали откъдето трябва. В техния хор място ще получи и кандидатът на БСП. Любопитна е позицията на реформаторите, които в изборни кампании натъртват на условията за бизнес, за тях това е жизнено важно.  За лош късмет  Пловдив беше посочен като  най-доброто място за бизнес. Признанието идва в твърде неподходящ момент за реформаторска риторика. Колкото и условни да са такива класации, условията за бизнес не са вече коз в ръцете им.

Реформаторите са в най-деликатната ситуация за вота в Пловдив. Те имат избор – или стават част от “всички останали”, или решението им може да реши битката още на първи тур – стискат зъби, преглъщат егото си и чакат по-добри времена. А може да се окаже, че решението им изобщо не е важно. Тогава им остава само да стиснат зъби. Това също е добър политически изход – стиснати зъби и без его.

Губене на време е да разсъждаваме какъв е изборът пред БСП. Никакъв избор. Затягането на примката около лидера  Георги Гергов съвсем обезличава участието на левите в битката за кмет. На вероятен втори тур те ще подкрепят Славчо или Каназирева. Ако това е избор – имат го.

За Иван Тотев остава най-лесното – започва строителството на зоологическата градина и втория гребен канал, ремонтът на “Руски”, “В. Априлов” и Коматевско шосе, реконструкцията на Античния театър и Одеона, осветява Стария град, пуска Цар-Симеоновата градина и фонтаните, открива  Колодрума. Съвсем достатъчно до изборите.

На всички срещу един, отговорът е един за всички. Анкетите, които сочат подкрепа от 40-45 процента, показват, че играта в момента се играе по тези правила.

 

 

1 коментар

  1. Нека поне като става въпрос за избиране на кметска фигура, да се избере някой който е от Пловдив, нали така ? Аз съм за Тотев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here