ВМРО започва да вдига жълти картони на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Футболната терминология влезе в обращение, заради необмислените действия на общинската администрация. Поводът този път е общинската програма за подмяна на печките на дърва и въглища с по-екологични уреди.

“Преди 2 години бяха отпуснати 14 млн. лв. по ОП “Околна среда”. Разбираме, че само 650 заявления са били подадени. Това означава, че ще успеем да изразходваме до 3 милиона лева, останалите ще върнем на благоденстваща Европа, а тук ще продължим да дишаме мръсен въздух. 

Какво се случва, когато директор дирекция “Екология” напусне? Ще чакаме още 7-8 месеца? Администрацията и кметът трябва да поемат своята отговорност. Миналия път предупредихме, че за последен път подкрпяме. Оттам нататък – жълт картон, после – червен картон.”, коментира лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев.

“Казваме, че има спад на приходите в общинския бюджет с около 50 млн, а ще  връщаме пари на Европа? Ще входираме и питане кога ще се запълнят дупуките по улиците. Ще сезираме министър-председателя за това, какво се случва в града.”

Предложението за промяна на бюджета на Пловдив, което предстои да се гласува на сесията на ОбС, категорично няма да бъде подкрепено от общинските съветници от ВМРО.

Инчев припомни, че на предишната сесия от ВМРО са подкрепили отлагането на плащането на главницата от 2 милиона лева по облигационния заем, взет от кмета Иван Чомаков. “Не вярвахме, че на по-късен етап се крие нещо непочтено” ,призна Инчев и посочи, че на предстоящата сесия се предлага тези пари да се използват за: закупуване на техника за Епископската базилика, спешен ремонт на Балабановата къща, ремонт на Римския стадион, къща Стамболян, отпускане на допълнителни средства за Драматичния и Кукления театър.

“Има и едно нагло искане – отпускане на още 350 000 лв. за администрацията. Една част от тях – под благовидния предлог за внедряване на система, която да помага на гражданите и бизнеса. И на администрацията да е по-близко до поставените проблеми” ,коментира Инчев.

Лидерът на ВМРО посочи също, че че се искат и средства за експерти за дейности, необхванати от администрацията. “Да не би да са свързани с цирково или театрално изкуство?”, попита иронично той.

Инчев е категоричен, че отдавна е минало времето на раздуване на администрацията. Предлага да започне оптимизация на администрацията като намаляването е с цел мотивиране, включително и с увеличаване на възнагражденията. ВМРО ще внесе контрапредложение: 349 000 лв. да отидат за допълнително финансиране и изграждане на детската градина в “Южен”.

Защо обществената поръчка за детската градина в “Южен” продължава да е обвита в мъгла и да няма яснота кога ще приключи работата на комисията със съответния протокол? 

“С това питане настояваме кметът и администрацията да дадат отговор имат ли план-програма колко детски градини ще се правя, къде, кога и какви средства за изграждането им трябват. Стартира една детска градина, обявени са 3 обществени поръчки, но не се знае откъде ще дойдат средствата. Ще питаме и за ДГ “Каменица”, разширението в ДГ “Зорница” в Южен, ДГ на бул. “Ал. Стамболийски”, коментира лидерът на ВМРО.

“На първата копка на детската градина на “Богомил” кметът Здравко Димитров  каза: ще изградя или обновя още 11 детски градини. Надявам се да е грешка на езика. Никой не говореше в предизборната кампания за обновяване, обещанието беше: 12 чисто нови детски градини”, каза още Инчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here