“Бюджетът на Пловдив за 2020 г. е в размер на 340 млн., от които 186 млн. от държавата, останалата сума е приходи от местни данъци и такси. Големите инфраструктурни проекти и заемът от ЕИБ ще бъдат включени в текста на Наредбата, която ще се предложи за гласуване в ОбС. В нея ще се запише, че при успешни преговори с ЕИБ, ще се финансират конкретни проекти“, коментира зам.-кметът по икономическите въпроси Илия Кирчев. Той уточни, че от заложените 155 млн. приходи от местни данъци и такси за миналата година, са събрани 135 млн. 

“Приоритети в бюджетната рамка са образованието, оптимизирането на трафика и безопасността на движението, инфраструктурата и опазването на околната среда, както и успешното реализиране на проектите, финансирани от европейските фондове и програми“, каза кметът Здравко Димитров.

„Първостепенно значение отделяме на образованието – 153 милиона лева са предвидени за тази цел, от които 138 милиона са от държавата, а 15 милиона – от Общината. Припомням, че заплатите на учителите се увеличават 17 процента от тази година.

Предвидени са и две нови училища в Пловдив – първо ще ги проектираме, като за това начинание са отделени 500 000 лева – става дума за Математическата гимназия и ново крило в Хуманитарната гимназия.Време е МГ да си намери своя сграда и даровитите деца да работят в хубаво и модерно училище, което заслужават. Две са възможните места – едното е до хотел SPS в “Тракия”, другото – до Английската и Руската гимназии. Там може да стане един хубав кампус, като се направи и басейн, който да се ползва от всички в учебни заведения в района”, каза още Димитров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here