Пъзел, изработен специално от учениците на българското училище „Цар Симеон Велики“ в село Дикеа, обл. Еврос в Гърция, получи днес кметът на Пловдив Иван Тотев.Подаръкът му бе връчен от ръководителя на училището Диана Кимпарис и  Атанасиус Кимпарис, които посетиха общината. Те благодариха на кмета Иван Тотев и на Общинския съвет в Пловдив, които миналата година взеха решение за дарение на средства за съхраняване, развитие и разпространение на българския език и култура в Гърция.

С отпуснатите на Гръцко-българското културно-образователно сдружение средства в град Орестиада в размер на 4500 лева са купени компютри и принтер, български народни носии, учебни помагала и книги.

„С благодарност и признателност за оказаната подкрепа и помощ“ гласи посланието, изпратено от децата с картината с изглед от село Дикеа, в което се намира училището им. В него се обучават 30 ученици, които живеят в района на Орестиада.

При посещението си миналата година в побратимения град Солун кметът на Пловдив бе запознат от генералния консул Владимир Писанчев с необходимостта от подпомагане на български училища и културни организации в Гърция. По предложение на кмета Иван Тотев Общинският съвет гласува дарение на средства на Културно-образователно дружество на българската общност в района на Източна Македония и Тракия, Дружество „България“, Сдружение на българи и приятели – Лариса, Гръцко-българско културно-просветвно дружество и женски манастир „Свети Рафаил и Света Троица“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here