Дни на Пловдив в Одрин в подкрепа на домакинството на европейската културна столица предлага областният управител Гюнай Йоздемир

Деляна ЛУКОВА, Одрин

България е на първо място в списъка с туристите, които посещават Одрин. Това показва статистиката от последните три месеца, когато по принцип крайграничният град отбелязва бум на посещенията. Отливът на гърците се компенсирал от българския турист, който масово пътувал за еднодневна разходка и шопинг.

„Ако досега българите идваха основно на пазар през уикенда, напоследък се наблюдава тенденция да остават и да нощуват за една вечер. Левът е обвързан с еврото, което прави изключително изгодно пазаруването в Турция. Освен това сме прочути с гостоприемството си, а това е още една причина за ръста”, обяснява Ахмед Хаджъоглу – директор на дирекция „Култура и туризъм” към Министерството на културата на южната ни съседка. Турските хотелиери вече са започнали да разработват пакети с нощувки и програми специално за български туристи.

През изминалия празничен уикенд градът посрещна над 60 000 чужди гости. Отреди четири месеца легловата база била изцяло заета, а причината са празникът Хедерлез и фестивалът Какава. Ромите в Одрин посрещнаха пролетта с огън и танци край река Тунджа. За да се пречистят от греховете си в ранното утро на 6 май те пуснаха листчета с желания, а по-смелите се потопиха във водата.

Свидетели на еуфорията станаха и представители на пловдивските медии, които посетиха събитията със съдействието на генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

„Изключително сме щастливи да посрещнем толкова много гости. Една от причините за огромния интерес вероятно се дължи на факта, че през 2017 година двата празника влязоха в индикативния списък на ЮНЕСКО на световно наследство. Традицията за Какава датира отпреди 1400 години, но е възстановена през последните 15 години. Молитвите и ритуалността на двата празника обединяват хора с различни вярвания”, обясни областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир. Досега събитието, което е предизвиквало най-голям интерес, били мазните борби, които също са в списъка на ЮНЕСКО и тази година ще се проведат за 6057-и път.

След броени дни – на 12 май, градът ще кандидатства и за рекордите на ГИНЕС с най-големия тиган за пържене на дроб. Той е с вместимост 840 литра олио и ще бъде разположен край Тунджа. Отново се очаква стълпотворение от туристи, които да станат свидетели на зрелището и да опитат от прочутия джигер.

Йоздемир заяви, че е изключително щастлив от домакинството на Пловдив като европейска културна столица и е готов за съвместни инициативи. Едно от предложенията е да бъдат организирани Дни на Пловдив в Одрин и Дни на Одрин в града под тепетата, на които да бъдат представени характерни обичаи, занаяти – майстори на сапуни, ебру и керамика. Така туристите, които посещават крайграничния град, ще станат съпричастни към събитията по повод „Пловдив 2019”.

Одрин се споменава на 68 място измежду стоте града, които привличат най-много туристи в света, уточни кметът на голяма община Реджеп Гюркан. За 2016 година те са били 3 милиона, а амбицията на администрацията е да отчете 5 милиона през следващите пет години. Затова се работи не само по реставриране и реклама на архитектурно-исторически забележителности и върху културния афиш, но и по модернизация на инфраструктурата. През декември м.г. е приключил големият проект от водния цикъл. Изградена е система за пречистване на водата, а сега предстои да се реализира и проект за отпадните води. Заложена е подмяна на цялата водопроводна мрежа.

„Дългът на нас, политиците, е да не пречим на хората да се обединяват. Съседството между България, Гърци и Турция ще го има, дори политиците да ги няма. Между народите граници не бива да се поставят”, категоричен е Гюркан.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир заяви готовност да организира Дни на Пловдив в Одрин по повод домакинството на европейска културна столица.
Кметът Реджеп Гюркан е категоричен, че политиците не бива да пречат на народите да се обединяват.

 

1 коментар

  1. Те са наши хора, туризъм и културен обмен трябва да се насърчава на всяка цена. Турците са наши братя, за разлика от малоумните руски казаци – крепостни селяни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here