БСП сама на вота, ДПС: Червените не стават

БСП се отказа от услугите на ДПС и сама внася вота на недоверие на 17 януари.“Дали ДПС ще ни подкрепят в дебатите с гласуването е тяхно политическо решение. Мотивите да направим това е, че ние имаме принципни различия след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което беше потвърдено от депутати колеги от ДПС, основно в две неща. Първото е тяхното мнение, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението. Второто е призивът и към вас медиите и към нас, да се пази стабилността и сигурността на страната. Съгласна съм по принцип, че България има нужда от сигурност и стабилност, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов. Събитията от последната седмици го доказват. Не смятаме, че има стабилност, в която и да е система“, коментира лидерът на червените Корнерия Нинова.

ДПС веднага отвърна на БСП заради изненадващото извъртане и решението да ги зареже и да си внася сама вота на недоверие за корупция. Според движението с този ход социалистите само доказали, че почетният председател Ахмед Доган е прав, че БСП не е готова да управлява. И не само това, ами няма и коалиционна култура. Въпреки това депутатите на движението ще подкрепят вота в пленарната зала. Доган заяви в предколедното си слово пред елита на ДПС, че няма политическа партия от опозицията, която след евентуален успешен вот на недоверие да може да поеме управлението на страната. Това обидило соцлидерката Корнелия Нинова, която изтъкна, че партията й е готова да управлява и има изготвена програма за това още за отминалите избори.

„Думите на г-н Доган са снимка на политическата ситуация в страната, те не предизвикват тази ситуация, а те са констатация каква е ситуацията“, разясни той. „Тук се изкушавам да кажа и защо това действие доказва правотата на думите: Ако нямаш култура в опозиция коалиционна, много е трудно да имаш такава в управлението“, коментира депутатът от движението Йордан Цонев по адрес на БСП.

Един коментар