избори урна 00002
Подкрепата за БСП е паднала под 10 процента – 8,4, показва проучване на “Алфа Рисърч”, направено две седмици след местните избори. Все пак левицата държи по-високо ниво отколкото лидера й в Пловдив Георги Гергов – 7,4
Около една четвърт от българите биха гласували отново за ГЕРБ , а “Атака” с 1,8%  е извън парламента. Патриотичният фронт бележи спад в доверието е малко над границата от 4 процента риотичният фронт също намалява електоралната си подкрепа, макар и с по-малко – до 4,2%. Лек ръст има и при реформаторите.

Премиерът Бойко Борисов остава политическият лидер с най-висок рейтинг, а доверието към него като премиер е по-високо от това на самото правителство, докато ключови министри и политики губят подкрепа.

Доверието в Борисов нараства за петнадесети пореден месец, като достига 38.3% и за първи път от три години позитивните оценки вземат връх над негативните. По-скромна е подкрепата за кабинета – 24% доверие срещу 42% недоверие

Според 80% от анкетираните на местните избори ГЕРБ е увеличил влиянието си в обществото. Според 29% Реформаторският блок също излиза от изборите с по-добри позиции.

Проучването установява обаче, че ДПС излиза от тези избори по-скоро като губеща влияние. “Интересното е, че ДПС, за която мнозина политици и анализатори сочеха, че ще е големият печеливш от местните избори, започва да губи ореола си на “силна партия” (48% я виждат като губеща влияние, срещу едва 8 на сто, оценяващи я като по-силна)”, коментират от “Алфа Рисърч”.

Изследването показва, че според общественото мнение малките нови играчи АБВ и “Движение 21” са успели по-успешно от ДПС да увеличат собствената си тежест.

Като основни губещи обаче се оценяват най-вече БСП и “Атака”. Според 77% влиянието на БСП сред избирателите спада, 80% твърдят същото за “Атака”.

В сравнение с юни ръст от 4 на сто е налице и в личния рейтинг на президента Росен Плевнелиев. Одобрението за него идва основно от социалните групи, най-активно подкрепили референдума за електронното гласуване, отчита “Алфа рисърч”.

8

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here