„Борисов 3“ с повече одобрение след 100 дни власт

42% одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това показват данните от  проучване на агенция „Барометър България“ в периода 11-15 август тази година. Ръстът в сравнение с началото на мандата е 7 пункта.

48% от анкетираните заявяват, че не одобряват кабинета, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка, отговаряйки на въпрос „Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?“.

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо  одобрение след първите 100 дни.

Министър-председателят Бойко Борисов е традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета. Това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище. Обявената от правителството и Бойко Борисов „война“ с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус.

Покачва се одобрението и към вицепремиера Красимир Каракачанов.  За това допринася и лансираното намерение в качеството му на военен министър за възстановяване на българската военна промишленост.

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от болшинството българи, за изтеклите 100 дни управление.

Дори недоволството от действията на другият вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство – Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки не е силно изразено.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета „Борисов 3“. Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрявани членове на министерския съвет. Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, коят среща одобрението на българите.

Един коментар